Titova udovica
0

Jovanka Broz 29 godina čeka penziju

SRNA
Koordinaciona komisija, odnosno uži sastav Saveznog izvršnog vijeća /SIV/ SFRJ je nakon smrti Josipa Broza Tita odlučio da se njegovoj supruzi Jovanki dodijeli penzija, ali ni 29 godina od tada njoj nije uručeno rješenje.

Član tog tijela, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je za beogradski dnevnik "Danas" da je Koordinaciona komisija odlučila da Jovanki Broz dodijeli penziju po principu Pepice Kardelj, udovice člana Predsjedništva SFRJ Edvarda Kardelja, odnosno da osnovica obračuna bude plata člana Predsjedništva SFRJ.

Jugoslovensko rukovodstvo je posle Titove smrti tvrdilo da on nije imao platu, ali sagovornik lista ističe da to nije tačna informacija.

"Tu platu mu je povremeno na ruke isplaćivala radnica P.M. u SIV-u, koja je isplaćivala i plate članovima SIV-a", objasnio je izvor lista.


Tek nakon pronalaska službenog lista na kome je pisalo da je Broz imao platu, krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, pred raspad Jugoslavije, vlada je odlučila da se Jovanki Broz daje novac u visini plate predsjednika savezne skupštine, što je neki vid nadoknade, odnosno apanaža.

Sagovornik lista navodi da ne zna ko je i kada spriječio da Jovanka Broz dobije penziju, iako je tu odluku o penziji donijela Koordinaciona komisija.
List navodi   da je Jovanka Broz kuću u Užičkoj 15 u kojoj je živjela morala da napusti mjesec dana poslije Titove smrti, a nije joj bilo dozvoljno da ponese lične predmete, pa čak ni lična dokumenta. 

Predsjednik SIV-a je u trenutku smrti Josipa Broza bio Veselin Đuranović. 

On je tokom svog mandata formirao Koordinaciju komisiju, u čijem sastavu su bili predsjednik i pet potpredsjednika SIV-a. 

Zadatak te Komisije je bio da o svim ključnim i najtajnijim pitanjima od značaja za SFRJ ne odlučuje SIV u kompletnom sastavu, koji je brojao oko 32 člana, već uži sastav.