Glasao na referendumu
0

Josipović: Veseli me što će cijela Evropa postati moj dom

FENA
Ivo Josipović (Foto: Arhiv)
Ivo Josipović (Foto: Arhiv)
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović glasovao je jutros, u društvu supruge Tatjane, na referendumu o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji na biračkom mjestu u Palmotićevoj 30, istaknuvši kako je ovo velik dan za Hrvatsku te da ga veseli što će cijela Evropa postati njegov dom.

"Veseli me što će cijela Evropa postati moj dom", izjavio je nakon glasovanja predsjednik Josipović dodajući kako će Hrvatska biti prvi dom, a Europa širi dom.

Uživat ću sva prava koja uživaju građani Evrope, istaknuo je ponovivši da očekuje pozitivan rezultat referenduma. Izrazio je nadu da će i druge zemlje iz susjedstva i regije ući uskoro u europsku zajednicu. Drži kako je ovo veliki dan za Hrvatsku, a da će 1. jula 2013. biti dan kada će se definitivno hrvatska povijest "prelomiti" na bolje.

Na pitanje što Hrvatska ostavlja iza sebe ako danas zaokruži "da", kazao je da samim trenutkom ništa ne ostavlja i kako se Hrvatska kroz 20 godina historije razvijala u dobrom pravcu, ostavivši puno toga lošeg.

"Zagovaram eurorealizam, tezu da imamo puno toga učiniti i da samim ulaskom u EU svijet neće odmah biti bitno drugačiji", rekao je dodajući da Hrvatsku čekaju trajne reforme, kao i druga društva.

Istaknuo je i da u idućem razdoblju očekuje jačanje dobre suradnje u regiji, da se raščiste posljedice rata, posebice pitanje nestalih osoba, što je, rekao je, moralni i pravni problem koji se mora razriještiti zajedničkim snagama. Tu je set i drugih problema, kazao je podsjetivši da se do kraja moraju definirati granice, riješiti pitanje sukcesije i odgovornosti za ratne zločine.

Trend koji je zadnjih godina vidljiv treba nastaviti, istaknuo je Josipović i poručio da će Hrvatska svojom aktivnošću pomoći zemljama iz susjedstva da i one uđu u EU.

Na upit o krizi koja potresa EU i prosvjedima u nekim zemljama, kazao je da je uzrok ekonomske krize u slabosti nacionalnih ekonomija, a ne u EU.