Regija
0

Josipović u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji

SRNA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović dolazi danas u prvu zvaničnu posjetu Srbiji, tokom koje će se sresti sa najvišim državnim zvaničnicima, ali i sa predstavnicima nevladinih organizacija i hrvatske nacionalne zajednice.

Za Josipovića će danas biti priređen svečani doček ispred Palate "Srbija" na Novom Beogradu, gdje će se sastati sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

U Palati "Srbija" biće održan i sastanak delegacija Srbije i Hrvatske, a predviđeno je da Tadić i Josipović održe konferenciju za novinare.

Dvojica predsjednika zatim će otići u Suboticu, gdje će prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Drugog dana posjete, Josipović će se sastati sa predstavnicima nevladinih organizacija, a zatim sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Poslije susreta sa Cvetkovićem, Josipović i predsjednik Srbije Boris Tadić će razgovarati sa porodicama izbjeglica, povratnika u Hrvatsku u zgradi predsjednika Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu.

Dvojica predsjednika će predveče prošetati centrom Beograda, a zatim će prisustvovati susretu umjetnika iz Srbije i Hrvatske u restoranu "Kalemegdanska terasa".
Predsjednik Srbije Boris Tadić i Ivo Josipović, koji je na čelu Hrvatske tek šest mjeseci, sastajali su se više puta, a analitičari ih smatraju najzaslužnijim za vidno popravljanje odnosa između Beograda i Zagreba.

Krajem marta Tadić je u Opatiji imao neformalni i radni sastanak sa Josipovićem, koji mnogi smatraju prekretnicom u odnosima dvije države.

Od početka Josipovićevog mandata, Srbija i Hrvatska potpisale su sporazum o ekstradiciji, a nedavno je potpisan i sporazum o saradnji srpske i hrvatske vojske.