{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Josipović u kampanji potrošio devet, Bandić 15 miliona kuna

F
FENA
26.1.2010. u 17:09
0
0
Josipović u kampanji potrošio devet, Bandić 15 miliona kuna
0
Josipović u kampanji potrošio devet, Bandić 15 miliona kuna
Foto: Reuters
Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović objavio je da je u predsjedničkoj kampanji potrošio 8.950.325 kuna, dok je njegov protukandidat Milan Bandić objavio da je ukupno potrošio 15.278.984 kuna, što je oko 6,6 miliona kuna više nego što je u kampanji prikupio.
Kandidati su te podatke objavili na svojim internetskim stranicama, a trebali su ih sinoć do ponoći dostaviti Državnom izbornom povjerenstvu.

Josipović je objavio konačno izvješće neovisnog revizora o financiranju izborne promidžbe koje se odnosi na razdoblje do 25. januara, te detaljni pregled donacija.

U ukupnom iznosu od oko 9 miliona kuna najviše je osigurao SDP (6,8 miliona kuna), a slijede građani sa 965 hiljada kuna, te tvrtke sa 565 hiljada kuna.

Josipović je za kampanju digao i kredit od 500 hiljada kuna, a gotovo 84 hiljade kuna prikupljeno je iz ostalih izvora (rad volontera i kamate od banaka).

Među tvrtkama donatorima po visini donacije ističu se Dioki sa 200 hiljada kuna, te Maksima komunikacije sa 162. hiljade kuna.

Najviša donacija građana iznosila je 90 hiljada kuna, a većina ih se kretala od 100 do 500 kuna.

Predsjednički kandidat Milan Bandić od 4. studenog 2009. do 10. januara ove godine potrošio je nešto više od 15 miliona kuna, no od donacija je uspio prikupiti 8,6 miliona kuna pa mu za pokriće ukupnih troškova u kampanji nedostaje oko 6,6 miliona kuna.

Od građana je prikupio gotovo 8 miliona kuna, dok je od tvrtki dobio nešto više od 600 hiljada kuna.

Najveći iznos od 300 hiljada kuna Bandiću je dala je tvrtka Filip trade, a DBS nekretnine darovala je 90 hiljada kuna.

Najviša donacija građana je iznosila 90 hiljada kuna, a među onima koji su darovali taj iznos zabilježeno je i nekoliko anonimnih donatora.

Bandić je naveo kako je u kampanji potrošio i 13.500 kuna vlastitih sredstava.

U Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) potvrđeno je kako je 11 predsjedničkih kandidata do isteka roka, jučer u ponoć, predalo svoja izvješća o visini i izvorima sredstava za financiranje izborne kampanje.

Izvješće nije predao jedino kandidat Slavko Vukšić.

DIP će obrađene podatke objaviti u roku od osam dana u Narodnim novinama, a oni su dostupni i na službenim stranicama DIP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: