Nebitno ko je pregovarač
0

Josipović: Slovenski parlament može na vrijeme ratificirati pristupni ugovor

FENA
Ivo Josipović (Foto: Arhiv)
Ivo Josipović (Foto: Arhiv)
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izrazio danas uvjerenje kako slovenski Parlament još uvijek može na vrijeme ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU, a što se tiče rješenja pitanja Ljubljanske banke dobrim je znakom ocijenio najavljeni razgovor hrvatskoga i slovenskoga premijera.

"Najavljen razgovor slovenskoga i hrvatskoga premijera može biti samo dobar znak", istaknuo je Josipović u izjavi u Uredu predsjednika, dodavši kako vjeruje da slovenski Parlament može na vrijeme stići ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU.

"Ko će pregovarati sa strane Slovenije njihova je stvar, a koga god Slovenci odrede za pregovarača Hrvatska će s dužnim poštovanjem prihvatiti", rekao je predsjednik Josipović komentirajući smjenu slovenskog pregovarača o Ljubljanskoj banci, ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.

Predsjednik Republike Hrvatske, nakon kafe s građanima u Uredu predsjednika, osvrnuo se i na izbore za Evropski parlament, ponovivši kako su oni vrlo važni za Republiku Hrvatsku.

"Osim što ćemo dobiti svoje eurozastupnike, oni imaju i svoju simboličnu vrijednost jer su to naši prvi evropski izbori. Zato bih htio da proteknu u maksimalno demokratičnom tonu, da budu sjajno organizirani i da građani izađu u velikom broju na izbore“, poruči je.

"Konkretan datum izbora određuje, u skladu sa zakonom, predsjednik Republike. Ja ću to učiniti vodeći računa o stajalištu Vlade i svih političkih stranaka, a konsultirat ću se i s Državnom izbornom komisijom o tome postoje li tehničke mogućnosti spajanja lokalnih i evropskih izbora“, obećao je Josipović. Dodao je kako će također poslušati glas nevladinih zajednica.