Regija
0

Josipović očekuje dobre bilateralne odnose sa Srbijom

SRNA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je želju da se i poslije formiranja vlasti u Srbiji nastavi poboljšanje bilateralnih odnosa sa tom državom i ocijenio da činjenica da je Hrvatska priznala Kosovo ne umanjuje odnose sa Srbijom.

Josipović je za Hrvatski radio rekao da su rezultati izbora u Srbiji bili očekivani, a da se rasplet tek očekuje, ali je napomenuo da kao predsjednik susjedne zemlje ne može da govori o eventualnim budućim koalicijama u Srbiji.

On je izrazio želju da se nastavi poboljšanje bilateralnih odnosa i da se riješe svi problemi sa susjedima. 

Govoreći o predstojećoj posjeti predsjednice Kosova Atifete Jahjage Zagrebu i o odnosima sa Srbijom, Josipović je rekao da Hrvatska vodi politiku u kojoj činjenica da je priznala Kosovo ne umanjuje odnose sa Srbijom. 

"Za sada ta politika funkcioniše, pa ćemo nastaviti da spajamo dobre odnose s Kosovom s nastojanjem da poboljšamo odnose sa Srbijom", rekao je hrvatski predsjednik. 

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić ocijenila je da su rezultati izbora sprovedenih u Evropi, a posebno onih u Srbiji, važni za Hrvatsku, jer, kako je zaključila, dvije zemlje imaju važnu ulogu u stabilizaciji cijelog regiona. 

Pusićeva je rekla da očekuje da će novu vladu u Srbiji sastaviti Tadić, Dačić i Jovanović, čiji bi ulazak u vladu bio "pozitivan doprinos". 
U Srbiji će 20. maja biti održan drugi krug predsjedničkih izbora, a građani će birati između kandidata liste Izbor za bolju Srbiju Borisa Tadića i kandidata Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.