Optužnice iz Beograda za Vukovar
0

Josipović: Niko nevin neće biti suđen za ratni zločin

FENA
Ivo Josipović (Foto: Arhiv)
Ivo Josipović (Foto: Arhiv)
Predsjednik Ivo Josipović, koji sudjeluje u radu Opće skupštine UN-a u New Yorku, danas je, komentirajući optužnice iz Beograda za navodne ratne zločine u Vukovaru, kazao da vjeruje kako niko nevin neće biti suđen za ratni zločin.

"Siguran sam da Hrvatska neće dopustiti, niti ima načina da se to dogodi, da netko tko nije odgovoran bude suđen i kažnjen za ratni zločin", kazao je predsjednik.

Tvrdi da je riječ o optužnicama bivšega vojnog tužiteljstva s kojima već imamo iskustva, a da su dosta davno stigle. "Uvjeren sam da ćemo raščistiti situaciju", dodao je.

Na izravno pitanje misli li da su te optužnice udarac i njegovoj regionalnoj politici, Josipović je odgovorio "da ne bi rekao da je tako". "Ta je optužnica, koliko sam čuo, dosta davno stigla. S druge strane proceduru treba naprosto završiti", izjavio je predsjednik Josipović.

Kazao je da se treba prisjetiti nekog prijašnjeg slučaja u kojem se "dobrom suradnjom i raščišćavanjem stvar izvela na čistac". Upitan misli li na slučaj Purda, Josipović je potvrdno odgovorio. "Bio je to primjer kad se suradnjom raščistilo loše i krivo optuživanje vojnog tužiteljstva", izjavio je predsjednik Ivo Josipović u New Yorku.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić danas je izvijestio javnost kako je preko osječkog Općinskog suda zaprimio optužnicu vijeća za ratne zločine beogradskog suda koja ga, s još 40-ak osoba, tereti za kaznena djela ratnog zločina i genocida. Rekao je kako je riječ o prepisanoj skupnoj optužnici srbijanskog vojnog tužiteljstva iz 1992., a da se za ta kaznena djela, uz ostale, terete Vladimir Šeks, Branimir Glavaš i Tomislav Merčep te vukovarski branitelji.