Sastanak u Beogradu
0

Josipović i Tadić za uzajamnu potporu dviju država

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić, istaknuli su u četvrtak uzajamnu potporu dviju država glede priključenja Evropskoj uniji te naglasili da Hrvatska i Srbija tu potporu neće uvjetovati rješavanjem otvorenih pitanja, saopćio je ured predsjednika Josipovića nakon sastanka dvojica državnika u Beogradu.

Josipović i Tadić u razgovoru su potvrdili uzajamnu potporu u procesu pristupa EU, pri čemu se otvorena pitanja neće rješavati uvjetovanjem tih integracija, navodi se u saopćenju.

Dvojica predsjednica susrela su se u četvrtak poslije podne u Beogradu na rubu sastanka šefova država jugoistočne Evrope.

Predsjednici su, navodi se u saopćenju, istaknuli da su odnosi dviju država previše važni da bi ih omele različite izjave. Dvojica predsjednica podsjetila su da su poduzeli veliki napor da se odnosi država podignu na najviši nivo te da se tako mora i nastaviti.

Najavili su da će potaknuti svoje vlade da ubrzano rješavaju sva otvorena pitanja, posebno naglašavajući probleme nestalih, izbjeglih, granica, sukcesije i potpune provedbe prava manjina. Naglasili su potrebu održavanja međunarodne donatorske konferencije za izbjeglice, kao i rješavanja imovinsko-pravnih problema izbjeglih.

Josipović i Tadić istaknuli su potrebu utvrđivanja sudbine nestalih kao prvorazrednog humanitarnog pitanja, navodi se u saopćenju.

Prije susreta s Tadićem Josipović je, na početku svoga dvodnevnog boravka u Srbiji u povodu sastanka šefova država jugoistočne Evrope u Viminacijumu kod Požarevca, izjavio kako povremeni verbalni sukobi između dužnosnika Hrvatske i Srbije ne mogu utjecati na odnose između dviju zemalja koji, kako je ocijenio, konstantno napreduju.

Josipović je, u izjavi srbijanskoj agenciji Tanjug kazao kako su, gledajući kroz dulje razdoblje, odnosi između dviju zemalja "apsolutno u uzlaznom trendu", dodavši kako su se od vremena rata mnoge stvari promijenile te da je pokrenuta suradnja u mnogim važnim pitanjima.

"Verbalni sukobi izražavaju određena stanovišta u određenom trenutku, ali ljudi su tu i da se sukobe, a i da se pomire", istaknuo je hrvatski predsjednik koji se tokom prijepodneva u vojvođanskom mjestu Šidu sastao s čelnicima tamošnjih lokalnih vlasti, predstavnicima hrvatskih udruga i hrvatske zajednice u Srijemu.

Podsjetivši kako između dviju zemalja ima još otvorenih pitanja među kojima su pitanja nestalih osoba, zločina te povratka izbjeglih, Josipović je izjavio kako se vremenom, međutim, stvorila bolja klima.

"Naravno, u tom periodu, posebno u vremenu tranzicije, izbora, kako to biva u odnosima i među državama i unutar država, bude i nekih oscilacija. Možda smo sada bili u jednom periodu oscilacija, ali koje ja ne smatram bitnim", dodao je Josipović.

Hrvatski predsjednik također je u četvrtak obišao u istočnosrijemskom mjestu Kukujevci razrušenu katoličku crkvu Presvetog Trojstva, a susreo se i s predstavnicima tamošnjih Hrvata i lokalnih vlasti.