|

Josipović: Hrvatska ostaje otvorena za BiH

Josipović: Hrvatska ostaje otvorena za BiH
0
S
SRNA
9.12.2011. u 14:44
35
komentara
0

dijeljenja
Josipović: Hrvatska ostaje otvorena za BiH Ivo Josipović (Foto: AFP)
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas da će Hrvatska i dalje ostati otvorena za sve susjede, a pogotovo za BiH s kojom ima najdužu granicu, javio je dopisnik Srne iz Brisela.
Josipović je rekao da će, ako bude poteškoća, koje su razumljive jer će se trebati prilagoditi novom sistemu, one biti tehničke, ali na političkom nivou Hrvatska će ostati otvorena.

''Ne vjerujem da će građani imati većih teškoća'', rekao je Josipović na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji.

Na pitanje Srne kakva je realna evropska perspektiva za druge zemlje bivše države, Josipović je odgovorio da "Srbija i Crna Gora nisu zakočene", a pogotovo Crna Gora koja se nalazi tamo gdje je bila Hrvatska, koja je sad na kraju tog puta.

"Postoji dobra volja EU za širenje na jugoistok Evrope", rekao je Josipović.

Svi evropski predsjednici vlada i država potpisali su u 9.30 sati jutros na jednosatnoj ceremoniji Ugovor o pristupanju s Hrvatskom, osim francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji je dao punomoć ministru za evropske poslove. Na pitanje da li je to poruka francuskog predsjednika o proširenja, Ivo Josipović je zahvalio Francuskoj za pomoć na putu ka EU i istakao da je riječ o protokolarnom razlogu.

"Imali smo veliku pomoć Francuske na putu za EU, i lično zahvaljujem predsjedniku Sarkozyju, a mislim da se radi o protokolarnom razlogu. Naime ugovore ovog nivoa, čini se, prema francuskom Ustavu moraju potpisati predsjednik i premijer. Kako to nije bilo moguće, potpisao je oponumoćeni predstavnik", rekao je Josipović.

I premijerka tehničke vlade Hrvatske Jadranka Kosor održala je konferenciju za novinare na kojoj je naglasila uspjehe svoje vlade, a to je dogovor sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom kojim je okončana blokada pregovora, donošenje niza zakona koji su omogućili borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i faktičku borbu protiv korupcije.

Ona je dodala da će HDZ, sada u opoziciji, ostati jasno proevropska stranka.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...