{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Josipović: Haški sud nije iskoristio sve mogućnosti

F
21.9.2011. u 20:18
0
2
Josipović: Haški sud nije iskoristio sve mogućnosti
0
Josipović: Haški sud nije iskoristio sve mogućnosti
Ivo Josipović
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, komentirajući brojne reakcije u Hrvatskoj nakon njegovog razgovora s hrvatskim iseljenicima u New Yorku gdje je kritizirao Haaški sud, kazao je u srijedu da su suđenja bila velika prilika da se pred lice pravde izvedu najodgovorniji, ali da to uvijek nije bilo tako.
"Uz sve ono što je Haaški sud dobro napravio, nažalost nije do kraja iskoristio mogućnosti da se ispune načela pune pravednosti i jednakih kriterija za odgovornost", kazao je Josipović.

Za predsjednika je "prevažno pitanje" da svi zločini koji su bili počinjeni u ratu, na području Hrvatske ali i drugih država u okruženju, budu pravedno kažnjeni, kako bi žrtve imale osjećaj pravde. "To je jedini mogući temelj da se u Hrvatskoj grade zdravi odnosi, ali i dobri odnosi sa susjedima", rekao je.

Josipović je kazao da je istaknuo, kao što je to učinio 1999. kada je dao ostavku na članstvo u komisiji za ratne zločine, da dugo vremena Hrvatska nije surađivala na odgovarajući način. Istaknuo je primjer Tihomira Blaškića, kada se pokazalo da je u slučaju Ahmića bio krivo optužena osoba.

"U tom kontekstu sam govorio i o drugim krivim osobama", kazao je Josipović i istaknuo primjer generala Ivana Čermaka. "On je bio kriva osoba u Den Haagu. A takvih je bilo ne samo na hrvatskoj strani, bilo je i na srpskoj, bosanskoj, albanskoj", dodao je.

Josipović je kazao da je za suđenja u Den Haagu potrošeno mnogo sredstava i resursa, a da nije ostvaren rezultat, prije svega ostvarenje pravde i pravednosti. "Kada govorimo o kriterijima za suđenje za ratne zločine uvijek sam se zalagao i zalagat ću se za jednake kriterije", rekao je.

Upitan je li mislio i na generala Antu Gotovinu da je "kriva osoba u Den Haagu", Josipović je kazao da nije spominjao imena. Podsjetio je i na presude oko zločina u Vukovaru i kazao da mnogi visokorangirani zapovjednici nisu završili u Den Haagu kao i da je bilo i zločina prema građanima srpske nacionalnosti u Hrvatskoj koji nisu bili procesurirani. Josipović je izrazio zadovoljstvo da “smo sada promijenili priču i dobro je da Hrvatska radi na tome".

"Očekujem da će Haaški sud pravedno presuditi sve predmete", kazao je Josipović u New Yorku gdje sudjeluje u radu Opće skupštine UN-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: