{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Joseph Ratzinger - osoba sumnjivog morala"

S
26.5.2011. u 10:55
0
12
"Joseph Ratzinger - osoba sumnjivog morala"
0
"Joseph Ratzinger - osoba sumnjivog morala"
Foto: Reuters
Građanska inicijativa "Nisam vjernik" oblijepila je Zagreb plakatima na kojima poručuje da papa Benedict XVI dobrodošao u Hrvatsku.
Iz ove inicijative poručuju da je Joseph Ratzinger, kako je svjetovno ime pape, "osoba sumnjivog morala koja je direktno i komandno upletena u prikrivanje najvećih seksualnih skandala katoličke crkve u posljednjih nekoliko decenija", javili su hrvatski mediji.

"Teško je zamisliti teži zločin od silovanja djece, a upravo takve gnusne zločine je sistematski decenijama prikrivala Kongregacija za nauku vjere, na čijem čelu je bio Ratzinger", navodi se u saopštenju ove inicijative.

Oni navode i da "crkva koju vodi /Ratzinger/ ima iskrivljene poglede na ljudsku seksualnost, polnost i život uopšte - poglede koji su u oštroj suprotnosti s ljudskim pravima u 21. vijeku".

"Vatikan je do sada ratifikovao tek šačicu povelja o ljudskim pravima, uključujući onu o pravima djeteta, koju sistematski krši. Glavninu drugih međunarodnih sporazuma o ljudskim pravima Vatikan osporava, a u međunarodnim krugovima vrši pritiske na izmjene brojnih zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, legalizaciji abortusa, pravima homoseksualnih osoba i drugih tekovina čovječnosti 20. i 21. vijeka", navodi se u saopštenju.

Zagrebačka inicijativa ističe da je položaj Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj takav da se ozbiljno dovodi u pitanje odvojenost crkve i države, a da je dio Ustava koji govori o sekularnosti "u praksi mrtvo slovo na papiru".

Policija je primila prijave građana, koji smatraju da su plakati uvredljivi. Međutim, pripadnici zagrebačke Policijske uprave izvršili su uviđaj, fotografisali plakate i zaključili da ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti, jer nema elemenata kršenja javnog reda i mira.

Slučaj je predat komunalnim redarima, koji će sutra ukloniti plakate, zalijepljene bez odgovarajuće dozvole, kažu u Policijskoj upravi. Papina posjeta Zagrebu najavljena je za 4. i 5. jun, pri čemu će se sastati s državnim vrhom, javnim ličnostima i vjernicima na dva molitvena skupa.

Najava papine posjete izazvala je kontroverze, dobrim dijelom i zbog troškova koje mediji procjenjuju i do šest miliona eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: