Srbija
0

Još odjekuju eksplozije u čačanskom preduzeću "Sloboda"

SRNA
U čačansko preduzeće ''Sloboda'', u kojem se dogodila serija ekspolozija, vatrogasci još ne mogu da uđu zbog detonacija koje se i dalje čuju.

Detonacije su manje bučne, ali još vatrogasci ne mogu da uđu u pogone ove fabrike koja proizvodi artiljersku municiju zbog eksplozija koje traju cijelu noć i ovo jutro.

Generalni direktor "Slobode" Zoran Stefanović izjavio je jučer da u požaru u vojnom dijelu te fabrike nema povrijeđenih, ali da je pričinjena velika materijalna šteta. Za sada se još ne zna uzrok požara, a u trenutku njegovog izbijanja u fabrici je bilo 60 radnika druge smjene koji su uspjeli da pobjegnu iz kruga fabrike i kasnije su autobusima vraćeni u grad.   

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je sinoć u Čačku, prilikom posjete "Slobodi", da će Ministarstvo što prije pronaći način da pomogne fabrici.

Šutanovac je rekao da je objekat, u kome se dogodila eksplozija, izgrađen po svim standardima, što je doprinijelo da se detonacije ne prošire i na druge dijelove kompanije.	

Eksplozije u fabrici vojne opreme izazvane su požarom koji je izbio u pogonu za laboraciju municije. Prva snažna eksplozija dogodila oko 16.30 sati, a potom je uslijedila serija detonacija. U trenutku eksplozije, u pogonu za laboraciju artiljerijske municije nalazilo se 60 radnika koji su uspjeli da napuste fabriku u pravcu Jezinskog polja.

Desetorica radnika "Slobode" se, uglavnom zbog stresa i visokog krvnog pritiska, obratila za pomoć ekipama na terenu.
U fabrici "Sloboda" proizvodi se municija različitog kalibra, upaljači za artiljerijsku municiju, ručni raketni bacači, tromblonske mine i pirotehnička sredstva.

Od 1995. godine do danas, u fabrikama i magacinima oružja u Srbiji dogodilo se ukupno 14 nesreća, u kojima je poginuo 31 radnik, a više od 50 je povrijeđeno.