Kod prelaza Jarinje i Brnjak
0

Još nisu uklonjene barikade na sjeveru Kosova

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Srbi na sjeveru Kosova u utorak nisu uklonili barikade na cestama prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije, te su nastavili blokirati prolaz međunarodnim snagama KFOR-a na Kosovu, izvijestili su u utorak mediji u Beogradu, dok kosovski mediji na albanskom jeziku prenose izraze razočaranosti zapovjednika KFOR-a Erharda Drewsa zbog toga.

Barikade kosovskih Srba na cestama koje vode do graničnih prijelaza nisu uklonjene ni nakon isteka drugog roka što ga je odredio KFOR, pošto je prvo zatraženo da barikade budu uklonjene u ponedjeljak, a srijeda će, kako navode prištinski mediji, biti "dan D".

"Danas su upućena dva konvoja na dva granična prijelaza i prva informacija koju sam dobio jest da su u tome spriječeni. Nisu prošli, i u tom pogledu mogu reći da sam veoma razočaran. Građani na sjeveru nisu prošli test", kazao je Drews.

On je istaknuo kako će KFOR pomaknuti rok za uklanjanje barikada do srijede navečer i da nakon isteka tog roka KFOR neće davati više vremena.

Kako izvješćuju mediji u Beogradu, konvoj KFOR-a koji je krenuo prema prijelazima na sjeveru Kosova odustao je od pokušaja opskrbe vojnika na prijelazima dok se ne završi sjednica skupština općina sa sjevera Kosova, najavljena za srijedu u općini Zubin Potok.

Predsjednik te općine Slaviša Ristić novinarima na barikadama rekao je kako je s predstavnicima KFOR-a dogovoreno da se konvoj međunarodnih snaga vrati u bazu te da se pričeka zajednička sjednica odbornika skupština svih četiriju općina na sjeveru Kosova.

Ristić je ustvrdio kako ni u utorak ni u srijedu za vrijeme sjednice neće biti nikakvih akcija KFOR-a te da predstavnici lokalnih vlasti žele razgovarati i pronaći rješenje "u miru i bez pritisaka".

Zapovjednik KFOR-a u subotu je, nakon sastanka s čelnicima srpskih općina na sjeveru Kosova koji su ga zamolili da pričeka do srijede, objavio kako "očekuje bezuvjetan i stalan pristup granici" te da "ako lokalno stanovništvo ne ukloni barikade do ponedjeljka, KFOR će to učiniti sam mirnim putem".

Predstavnici većinski srpskih općina na Kosovu Leposavića, sjeverne Mitrovice, Zubina Potoka i Zvečana zatražili su potom više vremena za uklanjanje barikada i zapovjednik KFOR-a odlučio je dati im još jedan dan, što je isteklo u utorak.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, kontroliraju granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama. KFOR se zato za opskrbu svojih pripadnika koristio helikopterima.