Još nije poznato kada će Sanader izaći iz Remetinca

F
FENA
13.12.2011. u 15:36
0
0
Još nije poznato kada će Sanader izaći iz Remetinca
0
Još nije poznato kada će Sanader izaći iz Remetinca Foto: AFP
Ustavni sud zatražio je od odbrane Ive Sanadera svu dokumentaciju vezanu uz pritvor bivšeg premijera, saznaje se od Sanaderove advokatice Jadranke Sloković koja očekuje da bi Ustavni sud odluku o tom pravnom pitanju mogao donijeti sutra, što znači da bivši premijer ni danas neće izaći iz Remetinca.
Istovremeno odbrana je, posljednjeg dana žalbenog roka, podnijela i žalbu Vrhovnom sudu na posljednju odluku optužnog vijeća Županijskog suda koje je Sanaderu nakon USKOK-ove optužnice u slučaju Fimi media ponovno produžio pritvor te ga istovremeno zamijenilo najvećom kaucijom u historiji hrvatskog pravosuđa od 12,4 miliona kuna. Sud je Sanadera obvezao i na predaju pasoša te javljanje sudiji istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

U žalbi Vrhovnom sudu odbrana ističe da Županijski sud nije postupio po ranijoj odluci Ustavnog suda, iako je to bio dužan učiniti. Žalbu Vrhovnom sudu najavio je i USKOK koji smatra da je ponuđena kaucija premala.

Sanaderova odbrana jučer je ponovno zatražila zaštitu Ustavnog suda koji je u ranijoj odluci zauzeo stav da bi Sanader iz Remetinečkog zatvora, uz ponuđenu kauciju od 12,4 miliona kuna, trebao izaći do ponedjeljka 12. decembra.

U posljednjoj ustavnoj tužbi odbrana se poziva na 63. članak Ustava koji propisuje da se u slučaju grubog kršenja ustavom zajamčenih prava zaštita Ustavnog suda može tražiti i ako ranije nije iscrpljen cijeli pravni put.

"Odluku Ustavnog suda ne mogu pobiti odluke nižeg suda i o njoj ne bi trebalo biti spora", smatra Sloković.

No, zagrebački Županijski sud zauzeo je stav da je odluka optužnog vijeća donesena nakon optužnice u slučaju Fimi media nova pravna stvar, u kojoj treba poštovati zakonom pripisane odredbe. Zakon u tom slučaju propisuje da Sanader može izaći na slobodu tek kada odluka o jamčevini postane pravomoćna odlukom Vrhovnog suda, u zemljišne knjige se upišu hipoteke na nekretnine njegovih jamaca, a on na sudu izjavi da neće bježati.

U tom bi slučaju Sanader iz Remetinca mogao izaći najranije krajem ove sedmice.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: