Slučaj "Podravka"
0

Još jedna optužnica protiv Polančeca

SRNA
Damir Polančec
Damir Polančec
USKOK je podigao još jednu optužnicu protiv bivšeg potpredsjednika hrvatske Vlade Damira Polančeca i još sedam osoba, a koja se odnosi na slučaj prodaje dionica "Podravke", čime je to preduzeće oštećeno za 400 miliona kuna (oko 55 miliona eura).

Osumnjičeni se terete za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, pomaganje i podsticanje na zlouptrebu položaja i ovlaštenja, te nezakonito posredovanja.

Polančec se tereti da je kao potpredsjednik Vlade zadužen za privredu i kao ministar privrede, te predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, koji odlučuje o prodaji 26 odsto dionica "Podravke", povezao okrivljene kako bi privrednim malverzacijama preuzeli to preduzeće, a čime je firma oštećena za 400 miliona kuna.

Optuženi su i Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović, Saša Romac, zatim vlasnik i direktor splitske firme SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske "Fima Grupe" Milan Horvat, te advokat Zoran Marković.

Riječ je o u javnosti poznatoj aferi "Spajs".

Polančec se tereti i da je 2009. godine, koristeći autoritet koji je imao kao potpredsjednik Vlade i ministar, a radi prikrivanja realizacije plana sticanja većinskog djela u "Podravci" i prikazivanja da su ranije navedena sredstava tog preduzeća opravdano korištena, od opunomoćenika firme "Gradec" DOO Križevci zatražio da prizna dugovanje prema "Podravci" od 10 miliona kuna, iako je znao da ne postoji dugovanje.

Polančec je bio u zatvoru od kraja marta ove godine, kada je uhapšen zbog sumnje da je zlouptrijebio položaj i ovlaštenja u "slučaju Podravka". Krajem maja ukinut mu je istražni pritvor, ali mu je isti dan određen istražni pritvor zbog slučaja "HEP" i to zbog opasnosti od uticanja na svjedoke. USKOK je u međuvremenu ispitao sve svjedoke pa više nije bilo osnova za njegovim zadržavanjem i u julu je pušten iz Remetinca.