Crna Gora
0

Još dva lica oboljela od nove gripe

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U Crnoj Gori registrovana su još dva lica oboljela od novog gripa, čime je broj oboljelih povećan na šest - saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva zdravlja.

Institut za imunologiju i virusologiju Torlak potvrdio je danas da se jedan od pacijenata nalazi na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore, a drugi u Opštoj bolnici Pljevlja.

U saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da se u fazi obrade nalazi još tri pacijenta.

Novopotvrđeni pacijenti virusom nove gripe inficirani su kontaktom sa zaraženim osobama, a riječ je o djevojčici iz Pljevalja i kćerki pacijenta iz Kotora.

"U Kliničkom centru Crne Gore nalaze se još tri osobe koje su bile u kontaktu sa pacijentom iz Kotora. Jedan sumnjiv slučaj iz istog kontakta nalazi se u kućnoj izolaciji. Uzorci od svih pacijenata poslati su na specifičnu analizu u Torlak i biće poznati sutra", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je na sastanku Radnog tijela za praćenje i koordinaciju aktivnosti vezanih za pojavu gripe tipa A /H1N1/ konstatovano da je do danas laboratorijski potvrđeno šest slučajeva, te da su tri u fazi obrade.

"Na osnovu toga što svi pacijenti imaju blagu kliničku sliku i nalaze se u stabilnom zdravstvenom stanju, a prvi oboljeli student iz Bara u subotu je pušten kući, odlučeno je da će nadležni epidemiolozi i infektolozi opštih bolnica procjenjivati da li će se liječenje nastaviti u zdravstvenoj ustanovi ili kod kuće", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će samo pacijenti sa teškom kliničkom slikom biti upućivani u Klinički centar Crne Gore na Kliniku za infektivne bolesti.