Glavaš prijeti sudiji
0

"Još ćemo se sresti, Horvatoviću"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Branimir Glavaš, kojeg je sud u Hrvatskoj osudio na deset godina zatvora za zločine nad Srbima u Osijeku 1992. godine, uputio je prijetnje sudiji Županijskog suda u Zagrebu Željku Horvatoviću, koji mu je i izrekao kaznu, piše zagrebački "Večernji list".

Prema istom izvoru, Glavaš je nedavno telefonom pozvao kancelariju sudije Horvatovića i njegovoj sekretarici poručio da je Horvatović osudio nevinog čovjeka i da će se oni još sresti.

"Znam da vi niste ništa krivi, ali s onim đubretom ću se još sresti", rekao je Glavaš sekretarici, piše list pozivajući se na izvor u Županijskom sudu.

List podsjeća da je sudija Horvatović, koji je očigledno vodio najteži proces u Hrvatskoj, dobijao od prvooptuženog Glavaša slične prijetnje i tokom suđenja, a posebno je mnogo problema imao na početku procesa.

Nije poznato je li sudija prijeteće poruke prijavljivao, ali je jedno vrijeme bio čuvan.

Hrvatski mediji prenose da ovo nije jedina prijetnja koju je Glavaš izrekao, jer je prošle sedmice u telefonskom javljanju na OTV-u ponovo izvrijeđao hrvatskog premijera Ivu Sanadera, sudiju Horvatovića i svjedoke u slučajevima "garaža" i "selotejp", nazivajući ih nasilnicima, kriminalcima i pijancima, a i javno je iznio ime jednog od zaštićenih svjedoka.

Glavaš je 8. maja u Županijskom sudu u Zagrebu nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine u predmetima "selotejp" i "garaža".

U slučaju "selotejp" Glavaš se tereti da je izdavao naređenja za nezakonita hapšenja, mučenja i ubistva srpskih civila na obali Drave, a žrtvsu bacane u rijeku ruku vezanih selotejpom.

U slučaju "garaža" žrtve su bile natjerane da piju sumpornu kiselinu.

Glavaš je prije izricanja presude pobjegao u BiH kako bi izbjegao izdržavanje desetogodišnje zatvorske kazne.