Srbija
0

Joci Amsterdamu se nudi status zaštićenog svjedoka

SRNA
Sretenu Jociću zvanom Joca Amsterdam, uhapšenom u Srbiji zbog sumnje da je naručio i platio ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, biće ponuđen status zaštićenog svjedoka pod uslovom da otkrije imena aktera nerasvijetljenih ubistava izvršenih posljednjih 15 godina u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Holandiji.

Prema saznanjima beogradskog "Blica" spisak zahtjeva koje će Jocić morati da ispuni kako bi dobio status ključnog svjedoka sastavljen je u dogovoru policija četiri države.

"Prvi uslov je da Jocić razotkrije vrh zločinačke organizacije koja je naredila ubistvo Pukanića. Jocić jeste prvoosumnjičeni na krivičnoj prijavi za ovu likvidaciju, ali postoje ozbiljne indicije da on nije glavni nalogodavac zločina", rekao je izvor ovog lista.

Isti izvor je dodao da o statusu zaštićenog svjedoka još niko iz srpske vlasti nije razgovarao sa Jocićem, koji je uhapšen krajem maja ove godine u vili ''Mir'' u Beogradu i nalazi se u ćeliji Okružnog zatvora u Beogradu.

Jocićev branilac Zdenko Tomanović rekao je za B92 da takvih ponuda, prema njegovim informacijama, nema, jer nema ni dokaza da je njegov klijent izvršio krivično djelo za koje je optužen.

"Ja to ne mogu da komentarišem u ovom trenutku, jedino što mogu da kažem jeste da će odbrana ponovo do kraja nedelje zatražiti od suda da javnosti obelodani barem jedan jedini dokaz protiv Jocića i takođe će odbrana predložiti do kraja nedelje jedan spisak od oko 80 svedoka koji je potrebno saslušati ukoliko uopšte namerava da se vodi istraga protiv Jocića'', rekao je Tomanović.