Zagreb
0

Joca Amsterdam svjedok na suđenju Mesić protiv Petričića

FENA
Sreten Jocić
Sreten Jocić
Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam bit će saslušan u nastavku suđenja na kojem bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić privatno tuži politologa Darka Petričića koji ga je u javnim istupima optužio za povezanost s albanskom mafijom, odlučio je danas sudija na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu Zorislav Kaleb.

Jocić će biti saslušan zamolbenim putem u beogradskom pritvoru, gdje se nalazi zbog optužbi da je naručio atentat na bivšeg vlasnika sedmičnjaka Nacional Ivu Pukanića. Sudija je takvu odluku donio na Petričićev prijedlog, a uz protivljenje Mesićevog advokata Čede Prodanovića.

Na današnjem ročištu svjedočio je Petar Grljač koji je za izdržavanja zatvorske kazne u Turopolju od zatvorenika albanske nacionalnosti čuo da su Albanci pomagali Mesiću i bili izuzetno sretni njegovom izbornom pobjedom, što tuženi Petričić ocjenjuje kao potvrdu svojih teza o Mesićevoj povezanosti s albanskom mafijom.

Grljač je kazao da je grupa Albanaca u zatvoru 2002. i 2003. gotovo svakodnevno u razgovorima isticala veliko prijateljstvo Mesića i kosovskih Albanaca, da su "s osobitim ponosom isticali kako su ga vozili u Albaniju i putovali s njim uzduž i poprijeko", ali da nije čuo ništa o povezanosti bivšeg predsjednika i albanske mafije.

"Albanci su ljudi kojima se mora vjerovati, čuli se za onu njihovu besu", rekao je, a na upit sudije zna li da je neke od tih zatvorenika Mesić kao predsjednik pomilovao, odgovorio je da ne zna jer je ranije pušten iz zatvora.

Upitan jesu li oni govorili i nešto o financiranju Mesićeve kampanje, odgovorio je da su ga "navodili kao člana obitelji", ali da nisu spominjali financiranje kampanje. "Govorili su - mi smo mu pomogli, ali na koji način, ja ne znam", kazao je Grljač.

Sudija Kaleb je prihvatio Petričićev prijedlog za saslušanjem Sretena Jocića, kojeg u Srbiji navode kao mafijaškog šefa, na što je Mesićev advokat neprimjerenim ocijenio da tuženi kao svoje glavne svjedoke predlaže zatvorenika i Jocića.

"Pa što će nam o predsjedniku države svjedočiti notorni idiot i kriminalac. Da se sudi Sarkozyju, zar bi pozivali kriminalce s Korzike", upitao je Prodanović, na što mu je Petričić replicirao da se sudi bivšem francuskom predsjedniku Francoisu Mitterandu. "Da, ali nisu svjedočili kriminalci", odgovorio mu je Prodanović.