Srbija
0

Jeremić želi pomoći deblokiranju situacije u BiH

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića informirao o stavovima RS-a u vezi s novonastalom situacijom o "Elektroprenosu BiH" i o načinima na koji se može deblokirati politička situacija u BiH, pri čemu je izražen interes Srbije da u tome pomogne.

"Tražili su se načini na koji se može deblokirati politička situacija u BiH i izražen je interes Srbije da pomogne u tome“, rekao je Dodik u izjavi novinarima govoreći o sinoćnjoj iznenadnoj posjeti šefa srpske diplomatije Banjoj Luci.

On navodi da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i ima odgovornost za njegovo provođenje te da su u okviru toga vođeni razgovori o problemima koji postoje u BiH te o aktuelnoj političkoj situaciji.

Bilo je riječi, naveo je, i o ispunjavanju uvjeta za zatvaranje OHR-a i da bi se dala inicijativa i šansa, prije svega, da BiH aplicira za status u EU.

Razgovarano je i o napretku koji je Srbija učinila te potrebnim mjerama koje se čine u BiH, na putu ka bezviznom režimu.

"Jeremić je jasno izrazio stav i podršku naporima na ovim pitanjima i sugerirao nam je da je potrebno da se uloži maksimalan napor kako bi došlo do prevazilaženja problema na otvorenim pitanjima u BiH", rekao je Dodik.

Bilo je riječi, dodao je i o nekim posjetama do kojih će doći i u Beogradu i Banjoj Luci.