Regija
0

Jeremić vjeruje da će predsjedati Skupštinom UN-a

FENA
Vuk Jeremić (Foto: AFP)
Vuk Jeremić (Foto: AFP)
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je kako vjeruje da će većina zemalja članica Ujedinjenih naroda (UN) poduprijeti njegovu kandidaturu za mjesto predsjedavajućeg Opće skupštine UN-a, prenose u srijedu beogradski mediji.

U izjavi iz New Yorka koju prenose mediji Jeremić ističe kako vjeruje da bi od njegovog izbora na tu dužnost koristi imali i susjedi Srbije te da bi uspjeh njega kao srbijanskog kandidata bio afirmativan i za Srbiju i za zemlje zapadnog Balkana.

Srbija se je, kako je rekao, "braneći svoju teritorijalnu cjelovitost tokom proteklih godina, morala suprotstaviti pojedinim vrlo moćnim državama, ali, dodao je, i one danas poštuju Srbiju".

Srbijanski ministar vanjskih poslova boravi u sjedištu UN-a gdje će se ove sedmice sastati s diplomatskim predstavnicima karipskih država i država članica Pokreta nesvrstanih.

Službeni Beograd je potkraj januara podnio Jeremićevu kandidaturu za mjesto predsjednika Opće skupštine UN-a, a Jeremiću je navodno zasad jedina protukandidatkinja litvanska ambasadorica pri UN-u Dalia Leinarte.

O tome će se odlučivati potkraj maja i početkom juna, a jednogodišnji mandat novog predsjednika Opće skupštine UN-a počinje u septembru godišnjom skupnom sjednicom u New Yorku.

Hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako je Hrvatska obećala poduprijeti Litvaniju za dužnost predsjednika Opće skupštine UN-a i da se Hrvatska drži svoje riječi, čime je neizravno potvrdila da Hrvatska neće podržati Jeremića.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je u razgovoru za beogradsku televiziju B92 da će Crna Gora poduprijeti kandidaturu Jeremića zbog razvijanja što boljih odnosa sa susjedima.

Kad je riječ o Bosni i Hercegovini još se ne zna kakvo će biti stajalište o potpori Jeremiću i Srbiji, a ta je tema i predmet međuentitetskih rasprava.