Regija
0

Jeremić uputio protest Ban Ki-moonu zbog upravljačke grupe

FENA
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić uputio je danas pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-Moonu kojim je Republika Srbija uložila formalni protest zbog formiranja Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo jučer u Beču.

Jeremić je ukazao da je formiranje ove grupe učinjeno nelegalno, izvan mandata Vijeća sigurnosti UN-a, naglasivši da za Srbiju to predstavlja potpuno neprihvatljiv čin i da je jasno da njeno formiranje predstavlja očiglednu namjeru da se zaobiđe Vijeće sigurnosti UN i Rezolucija 1244, kao i obesmisli uloga misije UNMIK kao jedinog tijela koje na Kosovu ima pun legitimitet, navodi se u saopćenju MVP-a.

Ministar Jeremić je ponovio da Srbija nikada nije dala saglasnost za uspostavljanje misije Evropske unije EULEX na Kosovu, kao i da se zvanični Beograd protivi prenošenju bilo kakvih ovlaštenja sa UNMIK-a na EULEKS.

Jedini legitimni autoritet za uspostavljanje međunarodnog prisustva na Kosovu jeste Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, zaključio je šef srpske diplomatije u pismu generalnom sekretaru UN.

U Beču je jučer formirana Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo (ISG) koja treba da nadgleda provođenje inače odbačenog plana Marttija Ahtisaarija za Kosovo.

Grupa je sastavljena od predstavnika 15 zemalja, koji su na prvom sastanku odlučili da holandski diplomat Pieter Feith bude međunarodni civilni predstavnik na Kosovu (ICR), prenio je Tanjug.

Feith je na konferenciji za novinare u zdanju Ministarstva vanjskih poslova Austrije rekao da je ISG "značajna koalicija zemalja, prijatelja nezavisne države Kosovo" i da je čini pet zemalja Kontakt grupe - SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija, kao i Austrija, Češka, Švedska, Turska, Finska, Belgija, Danska, Mađarska, Slovenija i Švicarska.