Regija
0

Jeremić: Svako suvereno odlučuje o kandidaturama

FENA
Vuk Jeremić (Foto: AFP)
Vuk Jeremić (Foto: AFP)
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u četvrtak je, komentirajući najavu hrvatske ministrice vanjskih i evropskih poslova Vesne Pusić da će Hrvatska poduprijeti kandidata Litvanija za mjesto predsjednika opće skupštine UN, izjavio kako svaka zemlja ima svoje suvereno pravo odlučivati kada je riječ o međunarodnim kandidaturama.

"Srbija ima načelo da podupire zemlje u susjedstvu, zemlje iz regije, to je neka vrsta običaja kad je riječ o zapadnom Balkanu", kazao je Jeremić u izjavi iz Bruxellesa koju prenosi srbijanska agencija Tanjug.

Jeremić, koji je srbijanski kandidat za mjesto predsjednika opće skupštine UN, ustvrdio je kako svaka zemlja ima apsolutno suvereno pravo donositi svoje odluke kad je riječ o podršci drugim zemljama u međunarodnim tijelima te da je stvar Hrvatske koga će poduprijeti, prenijela je ta agencija

Jeremić će u Bruxellesu u četvrtak na večer sudjelovati na sastanku šefova diplomacija zemalja članica Europske unije i zemalja kandidata za članstvo u Uniji, dok se u petak očekuje i njegov susret s Vesnom Pusić.

Ministrica Pusić u utorak je izjavila kako je Hrvatska obećala podržati Litvu za dužnost predsjednika opće skupštine UN-a i da se Hrvatska drži svoje riječi, te time neizravno potvrdila da službeni Zagreb neće poduprijeti kandidaturu Jeremića.

Službeni Beograd je potkraj januara podnio Jeremićevu kandidaturu za mjesto predsjednika opće skupštine UN, a Jeremiću je navodno zasad jedina protukandidatkinja litvanska ambasadorica pri UN-u Dalia Leinarte.

O tome će se odlučivati krajem maja i početkom juna, a jednogodišnji mandat novog predsjednika Opće skupštine počinje u septembru, godišnjim plenarnim zasjedanjem Opće skupštine UN u New Yorku.