Regija
0

Jeremić pozvao članice UN-a da podrže rezoluciju Srbije

FENA
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je danas predstavnike članica Ujedinjenih nacija da podrže rezoluciju Srbije kojom se traži savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, jer će se time umanjiti napetosti kako u regionu tako i u ostatku svijeta.

"Srbija vjeruje da bi upućivanje ovog pitanja Međunarodnom sudu pravde spriječilo da kosovska kriza posluži kao vrlo problematičan presedan u bilo kojem dijelu svijeta u kojem postoje secesionističke ambicije", rekao je Jeremić obrazlažući zahtjev Srbije pred Generalnom skupštinom svjetske organizacije u New Yorku.

"Također vjerujemo da bi savjetodavno mišljenje Suda predstavljalo politički neutralane, ali pravno autoritativane smjernice mnogim zemljama koje još uvijek razmišljaju o tome kako da se postave prema jednostranom proglašenju nezavisnosti u skladu s međunarodnim pravom", dodao je on.

Jeremić je rekao i da Srbija vjeruje da bi upućivanje pitanja Međunarodnom sudu pravde "ojačalo vladavinu prava u međunarodnim odnosima i učinilo da takav pristup postane simbol odlučnosti međunarodne zajednice da Povelju UN-a koristi kao svoju vodilju".

"Podrška ovoj rezoluciji također bi pomogla potvrđivanju osnovnog principa - prava svake države članice UN-a da postavi jednostavno, osnovno pitanje Međunarodnom sudu po problemu koji smatra vitalno važnim", rekao je Jeremić, ističući da bi glasanje protiv rezolucije predstavljalo negaciju takvog prava i sada i u budućnosti.

"Glasati protiv značilo bi prihvatanje stava da se ništa ne može učiniti kada separatisti u bilo kojem dijelu svijeta ustvrde da je njihov cilj jedinstven i zatraže izuzetak iz univerzalnog međunarodnog pravnog poretka", dodao je on.

Jeremić je ukazao da su sve države članice UN-a u brojnim prilikama pokazale svoje povjerenje u Međunarodni sud pravde kao najviši sudski organ UN-a i ocijenio da se stoga mora imati puno povjerenje u to da će Sud i ovaj put svoju dužnost uraditi na najbolji mogući način.

"Pitanje koje se postavlja je potpuno jasno i uzdržava se od zauzimanja bilo kakvih političkih pozicija po pitanju Kosova. Odgovor koji treba da uslijedi, u formi savjetodavnog mišljenja, bit će zasnovan na međunarodnom pravu, u skladu sa Statutom i Pravilnikom Međunarodnog suda pravde", rekao je on.

Ministar je izrazio uvjerenje da je nacrt rezolucije u "svojoj sadašnjoj formi apsolutno nekontroverzan" i da nema potrebe za bilo kakvim promjenama i dodavanjima.

"Hajde da ga usvojimo i omogućimo Sudu da djeluje slobodno i nepristrasno u okviru svojih nadležnosti. Mi smo uvjereni da će Sud znati šta treba da učini i uzeti u obzir stavove svih zainteresovanih država članica i međunarodnih organizacija", rekao je Jeremić, ocijenivši da je najbolji način da rezolucija bude usvojena bez protivljenja, kao što je svrstana u dnevni red tokom sjednice Generalnog komiteta UN-a, prenio je Tanjug.