Regija
0

Jeremić: Poništavanje SSP-a naštetilo bi građanima

FENA
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić ocijenio je da bi poništavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) nanijelo ogromnu štetu građanima.

"Ukoliko SSP bude poništen, onda ništa od onog što podrazumijevaju evropske integracije - od putovanja bez viza do slobodne trgovine - neće biti dostupno našim građanima", rekao je Jeremić u intervjuu novosadskom "Dnevniku" od srijede.

On je istaknuo da je SSP, kada je u pitanju Kosovo, "statusno neutralan", a da oni koji tvrde suprotno "obmanjuju građane". Prema riječima Jeremića, "notorna je neistina" da će Srbija udaljavanjem od Evropske unije ojačati svoje kapacitete za odbranu Kosova, već će se dogoditi upravo suprotno.

Evropski put Srbije i rješavanje pitanja Kosova dva su odvojena procesa, rekao je Jeremić. "To su dva striktno odvojena procesa, a jedini koji mogu da ih povežu jesu građani Srbije ako daju većinski glas izolacionističkom bloku partija", smatra on.

Jeremić je ocijenio da bi nesaradnja s Haškim sudom (ICTY), koju je najavila Srpska radikalna stranka, značila kršenje i domaćih i međunarodnih zakona.

"Time bismo poslali signal međunarodnoj zajednici da Srbija ne mari za međunarodno pravo, što bi opet kao praktičnu posljedicu imalo dramatično unižavanje našeg pregovaračkog kapaciteta u nastojanju da očuvano teritorijalni integritet i suverenitet zemlje", rekao je Jeremić.