Regija
0

Jeremić: Očekujem da će Srbija krajem mjeseca potpisati SSP

FENA
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izrazio je u utorak u Bruxellesu nadu da će Srbija krajem mjeseca potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om.

"Nadamo se da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju uskoro biti potpisan, možda već 28. januara. Postoji samo jedan politički uvjet za njegovo potpisivanje - puna suradnja s Haagom, a Srbija to u potpunosti ispunjava", rekao je Jeremić novinarima nakon razgovora s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom.

Srbija je prošle godine parafirala SSP, ali je uvjet za potpisivanje toga sporazuma puna suradnja s Haškim sudom, koja treba voditi do uhićenja preostalih haških bjegunaca, u prvom redu Ratka Mladića.

Jeremić je pozdravio inicijativu o osnivanju posebne radne skupine koja bi pratila suradnju Srbije s Haškim sudom koju je u utorak iznio slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. Zadaća te radne skupine bila bi da pomaže Srbiji da se brži uključi u europske integracije i da prati njezinu suradnju s Den Haagom, što je uvjet za potpis sporazuma.

Slovensko predsjedništvo EU-a snažno zagovara da se SSP sa Srbijom potpiše što prije, nastojeći izbjeći da se Beograd ne okrene protiv EU-a u trenutku kada se Kosovo priprema za proglašenje neovisnosti. Srbijanski premijer Vojislav Koštunica prošli je tjedan zaprijetio da Srbija ne želi potpisati taj sporazum, ako EU pošalje svoju misiju na Kosovo.

Međutim, za potpisivanje sporazuma potreban je konsenzus svih članica EU-a, a njega u ovom trenutku nema, jer Nizozemska i Belgija snažno inzistiraju da Mladić mora biti u haškom pritvoru prije potpisivanja.

Jeremić je rekao da je sa Solanom razgovarao o slanju policijske i pravosudne misije EU-a na Kosovo, istaknuvši da se Beograd protivi toj misiji bez odgovarajuće odluke Vijeća sigurnosti UN-a. "Pozdravljamo namjeru EU-a da se aktivnije angažira na zapadnom Balkanu, ali EU može uputiti svoju misiju samo uz odgovarajući pravni okvir, a taj okvir može dati samo Vijeće sigurnosti UN-a", rekao je on.

Čelnici EU-a donijeli su na summitu u prosincu odluku o slanju policijske i pravosudne misije na Kosovo, koja bi trebala nadzirati proces osamostaljenja te pokrajine. Prema interpretaciji EU-a, postojeća rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1244 osigurava pravni temelj za slanje te misije, a toj se interpretaciji snažno protive Srbija i Rusija.

Odluku o operacionalizaciji te odluke trebali bi donijeti ministri vanjskih poslova EU-a na svom sastanku 28. januara u Bruxellesu.