Regija
0

Jeremić o Haagu i "slučaju Kovačević"

FENA
Ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je da rigorozne kazne koje su nedavno izrečene bivšim srpskim rukovodiocima neće bitno utjecati na postupak koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde o ocjeni legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

"To neće bitno utjecati na ovaj postupak. Pravna argumentacija Srbije koja se već duže vrijeme ozbiljno priprema, ne spori da su se tokom devedesetih godina i same NATO intervencije desile teške stvari. No, bez obzira na to, jednostrano proglašavati secesiju od međunarodno priznate države nije u skladu s međunarodnim pravom ", izjavio je Jeremić za današnje „Novosti".

Način na koji ćemo nastupiti pred Sudom pravde - uz podršku zemalja sa svih kontinenata s kojima intenzivno sarađujemo kako bi i one podnijele mišljenja Sudu - smanjuje prostor za političke pritiske. Ukoliko njih ne bude, nema nikakve dileme da će se činjenica da su pravda i međunarodno pravo na našoj strani reflektirati u konačnom mišljenju suda.

Govoreći o "slučaju Kovačević",ministar Jeremić je izjavio to je stvar cijele vlade, a ne bilo kog posebnog ministarstva, što je premijer Cvetković jasno rekao. „Dakle, ne bih pokušavao da ovo predstavim kao zavjeru protiv bilo koga lično, niti prema bilo kojoj politici. Nadam se da će nadležni organi ustanoviti ko je odao državnu tajnu i s kakvim motivom je to učinio. Čuvanje državne tajne je pitanje morala i kredibiliteta ličnosti koje su od građana dobili podršku da obavljaju važan državni posao",istakao je on.

Odgovarajući na pitanje zašto su SAD tražile da razgovori budu pod oznakom povjerljivo , Jeremić je istakao: "Razgovori o bilo kom delikatnom pitanju daleko se produktivnije obavljaju ukoliko u svakom trenutku trajanja nisu pod lupom javnosti. A krajnji rezultat, naravno, ne smije ostati tajna. Vlada ima dobru ideju kako da riješi ovaj slučaj i, kada to učini, javnost će biti obaviještena i imat će priliku da o tome donese svoj sud", istakao je Jeremić, prenio je Tanjug.