Regija
0

Jeremić: Ne dolazi u obzir trgovina teritorijem Srbije

FENA
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u petak u Beogradu da ne dolazi u obzir bilo kakva trgovina teritorijem Srbije radi njenog ulaska u Evropsku uniju.

On je naglasio da Vlada Srbije smatra da pitanje budućeg statusa Kosova i budućnosti Srbije u EU-u nisu "stvari u istoj ravni", kao i da u tom kontekstu nije moguća nikakva kompenzacija.

"Ne dolazi u obzir da bilo kakva trgovina našim teritorijem bude parametar što se tiče našega evropskog puta", ocijenio je Jeremić u izjavi novinarima nakon susreta s visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom.

Šef srpske diplomatije je poručio da Srbija ne smatra da je Kosovo nešto što može biti kompenzirano članstvom u Uniji, a na pitanje da li to znači negativan odgovor na moguću takvu ponudu EU-a, ocijenio da bi to bila - "nepristojna ponuda".

Jeremić je objasnio da se Srbija "bori za očuvanje vitalnih interesa, a da je očuvanje teritorijalne cjelovitosti svakako vitalan interes" i da se, "boreći se za očuvanje teritorijalne cjelovitosti, bori za svoju evropsku budućnost".