O čemu Srbi šute
0

Jeremić: "Monstruozno sam pokraden na skupštini DS-a"

Sarajevo-x.com
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Vladajuća Demokratska stranka (DS) u Srbiji izabrala je novo rukovodstvo na izbornoj skupštini, koju će u naredne četiri godine po treći put predvoditi predsjednik Boris Tadić. Kandidat za potpredsjedničko mjesto Vuk Jeremić nije izabran na tu funkciju. Progovorio je Jeremić odmah o krađi glasova, međutim kao da nikada ništa nije rekao. Tekst je objavljen na internetskoj stranici lista Alo i odmah povučen.

Odmah nakon ponoći, u nedelju, u 1.15 sati, beogradski list “Alo” objavio je tekst pod naslovom "Vuk Jeremić: Monstruozno su me pokrali", gde je kandidat za potpredsjednika stranke oštrim riječima govorio u krađi glasova tokom konvencije Demokratske stranke. Već u 8.15 ujutru, tekst je nestao sa internet-stranice lista Alo, očigledno po naređenju kadrova zaduženih za srbijanske medije, objavile su E-novine.

U tekstu kojeg je potpisala novinarka Milica Dakić bile su izjave šefa diplomatije Vuka Jeremića o krađi glasova.

Donosimo vam "najinteresantnije" dijelove tog teksta.

"Ovo je prevara"

Jeremić je bio jedan od šest kandidata za mjesto potpredsjednika. Međutim, dok je, kako on tvrdi, bio u ubjedljivom vodstvo došlo je do kvara na ekektronskom sistemu glasanja, pa se prešlo na "ručno" glasanje.

Nakon kvara Jeremić je bio vidno uznemiren, te je odmah rekao da je monstruozno pokraden i da je potonje donošenje unaprijed odštampanih glasačkih listića prevara.

"Ovo je najmonstruoznija krađa koja se ikada desila! Kada su vidjeli da njihovi kandidati neće proći, pokrali su me na najstrašniji način! Kada je glasalo oko 50 posto ljudi i kada su vidjeli da mimo svih njihovih očekivanja vodim i imam najviše glasova, lažirali su sve i donijeli nove listiće, pa sada glasaju kako im padne na pamet! Gomila članova DS-a mi prilazi, stežu mi ruku i govore: 'Izdrži! Ti si naš čovjek! Ne daj se!' '', kazao je Jeremić, nastavivši:

''Ako nam se ovo desi, šta nas razlikuje od onog SPS-a? Pa, da li treba i nama da viču: 'Spasi Srbiju i ubij se?'. Da li treba da se ponovi 5. oktobar?'', upitao se Jeremić, koji je ubrzo nakon toga 'spustio loptu' i primirio se, čekajući rezultate glasanja.

Jeremić optimista do kraja

Kako saznaje ''Alo'' od prisutnih delegata koji podržavaju njegovu kandidaturu, dio njih sinoć je ''branio glasačke kutije“, ne bi li se izbjegla neregularnost glasanja. Baš oni su i pričali kako su, navodno, vidjeli da se u glasačke kutije odjednom ubacuje po desetak unaprijed zaokruženih listića.

Delegati naklonjeni Vuku Jeremiću tvrdili su da se glasanje nije odvijalo po Statutu DS-a. Naime, na dnevnom redu skupštine usvojena je odluka o elektronskom glasanju. Međutim, nakon što je glasala samo polovina delegata, sistem je pao i počelo je glasanje zaokruživanjem, a skupština to prethodno nije izglasala.

Vuk Jeremić, koga su i prije zvaničnog poraza u trci za potpredsjednika DS-a mediji i stručna javnost, ali i kolege iz stranke, proglasili gubitnikom, do kraja je bio optimista. Tako je do posljednjeg trenutka lobirao za sebe ispred glasačke kabine.

U tekstu koji je povučen novinarka Dakić je pisala i o govoru predsjednika Tadića, koji je više puta za govornicom pomenuo ubijenog premijera Zorana Đinđića, istakavši da neće odustati od formiranja njegovog muzeja.

Niti jedan srbijanski medij nije pisao o atmosferi koja je vladala tokom glasanja za potpredsjednika Demokratske stranke.