Regija
0

Jeremić: Izbori opredjeljivanje između evropske i antievropske Srbije

FENA
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić ocijenio je predstojeće predsjedničke izbore u zemlji kao opredjeljivanje između "evropske i antievropske vizije Srbije" i zatražio od Evropske unije podršku na putu ka najvećoj regionalnoj integraciji na svijetu.

"Ovi predsjednički izbori neće biti obični predsjednički izbori, već će biti više kao referendum (...) bit će ponuđene evropska i antievropska vizija Srbije", istaknuo je ministar Jeremić u intervjuu briselskom sedmičniku European Voice.

"Da li podržavate evropsku budućnost Srbije? Ako podržavate, pomozite nam u trenutku kada nam je to neophodno", poručio je Jeremić ministrima EU-a.

On je istaknuo da Srbija u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom (ICTY) i da su uvjeti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) "već ispunjeni".

European Voice, međutim, ocjenjuje da "osim iznenađenja u posljednjem trenutku, Srbija teško da će potpisati sporazum" 28. januara na sastanku Vijeća ministara EU-a u Bruxellesu.

Većina zemalja članica EU-a se zalaže za potpisivanje SSP-a jer bi to, kako se ističe u tekstu, "ojačalo Borisa Tadića, prozapadnog kandidata i pomoglo Srbiji da se pomiri s gubitkom Kosova, koje će proglasiti nezavisnost nakon izbora".

Međutim, list dodaje kako Belgija i Holandija traže da prije potpisivanja SSP-a bude uhapšen nekadašnji zapovjednik Vojske Republike srpske Ratko Mladić.

Jedan visoki diplomat EU-a je izjavio briselskom sedmičniku da je taj uvjet bitan zbog "integriteta čitavog procesa proširenja" Unije.

"Više vlada, uključujući Veliku Britaniju, naklonjeno je takvom stavu, ali su spremne promijeniti uvjetovanje da bi uticale na srbijanske izbore i omekšale stav Srbije prema Kosovu", piše European Voice.

"To su samo puste želje", odgovorio je u izjavi sedmičniku Dušan Reljić iz njemačkog instituta "Stiftung Wissenschaft und Politik", dodajući kako je "naivno" vjerovati da će na birače u Srbiji uticati potpisivanje SSP-a.

List prenosi i kako je srbijanski premijer Vojislav Koštunica upozorio EU da mora izabrati između potpisivanja SSP-a i slanja misije iz oblasti policije i pravosuđa na Kosovo.

"Ranije se smatralo da će odluka o slanju misije biti donesena 28. januara (...) sada to izgleda neizvjesno jer još nije dogovorena pravna osnova za slanje misije, s obzirom na to da nema rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a", ističe briselski sedmičik.