Regija
0

Jeremić i dalje tvrdi da je "Oluja" etničko čišćenje

FENA
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je beogradskom "Blicu" od četvrtka kako bi u bilo kojoj situaciji ponovio da je akcija "Oluja" bila etničko čišćenje, te da je državni vrh Hrvatske neadekvatno reagirao na tu njegovu izjavu.

Kada sam u Zagrebu kazao da "dvije zemlje trebaju učiniti sve kako bi teške trenutke iz zajedničke prošlosti, koje uključuju i zločine u Vukovaru i etničko čišćenje četvrt milijuna Srba iz Hrvatske, ostavile u prošlosti, kako bi gradile zajedničku budućnost u Europskoj uniji", nisam imao nikakvo "ograničenje da stvari nazovem pravim imenom", jer je 250 tisuća Srba prije "Oluje" živjelo u Hrvatskoj, a sada ne živi, što govori da je došlo do etničkog čišćenja, rekao je Jeremić.

"Prema tome, 'počišćeni' su i to je jedna istina. To nekoga može boljeti, a osobno mislim da to najviše boli one koji više nisu u svojim kućama", kazao je Jeremić. Dodao je kako je bit njegove poruke bila da, unatoč tomu što je Hrvatska odlučila narušiti suverenitet i teritorijalni integritet Srbije priznajući Kosovo, dvije zemlje moraju naći načina i smoći snage da se okrenu zajedničkoj budućnosti u Europskoj uniji.

"To je jako uzbudilo hrvatske domaćine. Kada bih se našao na bilo kojem skupu gdje bi to bilo tema, ja se ne bih libio tako nešto ponovno reći, jer je to naprosto istina. Na kraju, hrvatska je država uhitila i izručila Antu Gotovinu Haaškom sudu da bi odgovarao, citiram optužnicu koja ga tereti, što je 'zajedno s drugima, uključujući tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske Franju Tuđmana, sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je zajednički cilj bio prisilno i trajno uklanjanje Srba iz regije Krajine", rekao je Jeremić za "Blic".