Regija
0

Jeremić: Cilj je osporiti međunarodnopravni legitimitet kosovskoj neovisnosti

FENA
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je za beogradske "Večernje novosti" od utorka kako je cilj srbijanske diplomacije da jednostrano proglašena neovisnost Kosova ne dobije međunarodnopravni legitimitet te je kao prvi korak najavio traženje mišljenja Međunarodnog suda pravde.

"Naš je cilj da se Kosovo nađe u međunarodnopravnom vakuumu, a da se onda vratimo za pregovarački stol", rekao je srbijanski šef diplomacije dodajući da će Srbija kao "prvi korak zatražiti službeno mišljenje Međunarodnog suda pravde o tome je li proglašenje neovisnosti Kosova sukladno s pravom".

Jeremić je kazao i da će "konzultacije s veleposlanicima koji su povučeni iz zemalja koje su priznale neovisnost Kosova trajati do daljeg".

Istaknuvši da se prati razvoj situacije, dodao je da se "sukladno interesima Srbije mjere mogu i pooštriti". Prema njegovim riječima, "naredni korak bio bi da povlačenje veleposlanika bude stalnog značaja, to jest da za svoj učinak ima trajno spuštanje razine diplomatskih odnosa".

Jeremić je dodao kako je "uvjeren da bi potpuno raskidanje odnosa negativno utjecalo na mogućnosti Srbije i donijelo više štete nego koristi".

Jedan broj članica EU odlučio je priznanjem Kosova kao države narušiti suverenitet Srbije, kazao je Jeremić zaključivši da nije bilo izbora nego na to reagirati diplomatskim mjerama, zbog čega sada Srbija s tim zemljama ima oslabljene odnose.

"Danas smo dalje nego što smo bili prije tjedan dana od ostvarivanja našeg strateškog cilja - članstva u EU", ocijenio je srbijanski ministar.

Jeremić je također kazao da je, sukladno Bečkoj konvenciji, "Srbija odgovorna za zaštitu diplomatskih misija u zemlji i dužna je nadoknaditi svu eventualno pričinjenu materijalnu štetu".