Hrvatska
0

Jelavić opisao bijeg iz BiH

SRNA
Bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić rekao je da otet na zagrebačkoj tržnici i ilegalno prebačen u BiH, te da je zatim pobjegao otmičarima, ponovo ilegalno prešao granicu BiH i vratio u Hrvatsku da ne bi pao u ruke pravosuđu BiH.

Jelavić je rekao da je bio spreman na najgore, pogotovo nakon što je čuo otmičare da pregovaraju hoće li ga ubiti.

On je, međutim, naveo da je osjećao mir i spokoj dok su ga otmičari vozili 10 sati od tržnice do ramskog kraja u BiH u automobilskom prtljažniku.   

Jedan od otmičara predstavio se kao prijatelj koji će   pokušati da ga spasi ako nabavi novac, rekavši da mu je žao zbog svega, da su njega ucijenili, da je prisiljen da učestvuje i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da sve ispadne dobro i da ga ne ''odrade''. 

Nakon toga svi otmičari otišli su na dva sata u Mostar, rekavši mu da će ga neko čuvati, ali im Jelavić nije povjerovao i pobjegao je, prenose hrvatski mediji. 

Na pitanje ko bi mogli biti otmičari, Jelavić je odgovorio da pretpostavlja da je riječ o nekom ko je povezan s muškarcem koji mu je nudio pomoć, a koga poznaje iz rata i zna kojoj je jedinici pripadao.

Jelavić je rekao da ne vjeruje pravosuđu BiH i dodao da nije u redu da on kao član Predsjedništva mora odgovarati za sve što se događa u državi i u bilo kojem preduzeću. 
"Osuđen sam na 10 godina kao Sveti duh bez ijedne radnje'', naglasio je Jelavić. 

Govoreći o aferi ''Hercegovačke banke'', Jelavić je rekao da on nije bio na čelu uprave te banke niti je vodio njenu poslovnu politiku. 

"Ne mogu ja biti odgovoran za to. To je bila jedna politika, ne samo moja, i ja sam spreman odgovarati ako sam nešto napravio'', istakao je Jelavić. 

Bivši hrvatski član Predsjedništva BiH, Jelavić, kidnapovan je u srijedu, 8. aprila, poslijepodne ispred hotela "Internacional", koji se nalazi nedaleko od njegovog stana u Zagrebu.

Mediji u Hrvatskoj, pozivajući se na nezvanična saznanja, navode da je mogući motiv otmice Jelavićev novčani dug nekim kriminalnim grupama. 

U Zagrebu su danas uhapšeni Mario Miličević zvani Baja i Vlado Ćorić zvani Barun zbog sumnje da su povezani sa otmicom bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića.  
U BiH Jelavića čeka ponovljeno suđenje zbog malverzacija novcem iz Hrvatske putem Hercegovačke banke od 1998. do 2001. godine, a prema prvoj presudi, koju je u julu 2006. godine ukinulo žalbeno vijeće Suda BiH, osuđen je na deset godina zatvora.

Jelavić se nakon dolaska u Hrvatsku potpuno povukao iz javnog i političkog života, a krio se na tajnoj lokaciji zbog straha da bi ga bh. tajne službe mogle oteti i odvesti na suđenje u Sarajevo.