Srbija
0

"Jednostrano primijeniti prijelazni trgovinski sporazum s EU"

FENA
Srbijanska Vlada je u četvrtak odlučila da će Srbija od 1. siječnja iduće godine početi jednostrano primjenjivati Prijelazni trgovinski sporazum s Europskom unijom (EU).

"Glavni je cilj te odluke skratiti vrijeme između primjene sporazuma i stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU", kazao je premijer Mirko Cvetković na sjednici Vlade.

EU još nije počeo primjenu Prijelaznoga trgovinskog sporazuma sa Srbijom, s obzirom na to da je za odluku o primjeni potreban konsenzus svih članica EU-a, a primjenu blokira Nizozemska koja zahtijeva da Srbija prije toga mora izručiti haaškog bjegunca Ratka Mladića.

Potpredsjednik Vlade Božidar Đelić kazao je kako očekuje da će Srbija 2009. dobiti status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, a da će 2014. postati punopravnom članicom EU-a.

Srbija će, po Vladinoj odluci, početi smanjivati carinske stope tempom koji predviđa Prijelazni trgovinski sporazum.

"Srbija će postupno, idućih šest godina, smanjivati carine na uvoz robe iz EU-a, ali tako da to ne će ugroziti srbijansko gospodarstvo", rekao je Đelić, dodavši da EU od 2000. praktično primjenjuje ono što je predviđeno Prijelaznim sporazumom, jer je ukinula sve carine i kvote na uvoz robe iz Srbije.

Srbija se, po Đelićevim riječima, obvezala i da do kraja studenoga pripremi nacrte zakona o zaštiti konkurencije i o nadzoru državne pomoći te da izjednači cestarine za vozila domaćih i stranih registracija.

Iako to ne proistječe iz Prijelaznoga trgovinskog sporazuma s EU-om za prvu godinu primjene, Đelić je najavio smanjenje carine na uvoz novih i rabljenih automobila s 20 na 10 posto od 1. siječnja iduće godine.