Kosovo
0

Jednomjesečni pritvor za Fatmira Limaja i još trojicu optuženih

FENA
Fatmir Limaj
Fatmir Limaj
Kosovski Vrhovni sud objavio je u subotu kasno navečer odluku o jednomjesečnom pritvoru za četiri optuženika za ratne zločine u slučaju "Klečka" na Kosovu, među kojima je i zastupnik kosovskog parlamenta Fatmir Limaj, nekada jedan od vodećih zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Uz Limaja, koji je i potpredsjednik Demokratske partije Kosova premijera Hashima Thacija, pritvor od 30 dana određen je i njegovoj trojici suboraca u Oslobodilačkoj vojsci Kosova Nexhmiju Krasniqiju, Naseru Shali i Naseru Krasniqiju.

Ovog tjedna EULEX je ponovno otvorio slučaj "Klečka", mjesta u središnjem dijelu Kosova, gdje se sumnja da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili zločine, nakon što je dobio nove dokaze iz dnevnika osobe nazvane "svjedok X", a riječ je o sada pokojnome Agimu Zogaju.

Limaj je optužen da je zajedno sa skupinom suradnika odgovoran za ubojstvo civila i ratnih zatvorenika u pritvorskom centru u Klečki koji je držala OVK.

Vrhovni sud Kosova prošlog je tjedna poništio odluku prvostupanskog suda kojim je obustavljeno kazneno gonjenje Limaja i četiri njegova bivša suborca zbog ratnog zločina u selu Klečka. Predmet je vraćen na ponovno suđenje u Okružni sud u Prištini. Prvostupanjski sud ranije je oslobodio Limaja i ostale na temelju odluke da izjave ključnog svjedoka X ne mogu biti korištene u procesu što je drugostupanjski sud sada poništio navodeći da izjave navedenog svjedoka treba uzeti u obzir.

Odvjetnici optužnih ocijenili su u prvim izjavama kako je odluka suda pravno neutemeljena te da je povezana s upravo završenim posjetom šefa EULEX-a Xaviera de Marnaca u Beogradu i da je riječ o političkoj odluci.