Užice
0

Jednomjesečni pritvor osumnjičenima za nesreću

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Istražni sudija odredio je jednomjesečni pritvor osumnjičenima za nesreću u užičkoj fabrici "Prvi partizan", u kojoj je sedmoro radnika izgubilo život.

Pritvor za petoro osumnjičenih određen je da oni ne bi uticali na svjedoke i da ne bi ponovili krivično djelo, javljaju beogradski mediji.

Iako istraga još nije završena, rezultati pokazuju da je gušenje ugljen-monoksidom uzrok smrti radnika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da su tokom jučerašnjeg dana zbog sumnje da su izvršili teško djelo protiv opšte sigurnosti, a u vezi sa krivičnim delom izazivanja opšte opasnosti uhapšeni Velibor Janjić (56), radnik na zasipanju baruta, Milojka Tešić (56), šef za protivpožarnu zaštitu, Milisav Đerić (49), poslovođa, Prvoslav Đerić (43), rukovodilac pogona, i Zoran Ćirović (45), rukovodilac kontrole.

U saopštenju MUP-a navodi se da se oni sumnjiče da se nisu pridržavali mjera zaštite na radu i da nisu poštovali uputstva o manipulisanju barutom koje je dovelo do smrti radnika i uništenja imovine.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić rekao je da se ispituje da li je u fabrici "Prvi partizan" narušena procedura prilikom postupanja u skladištu baruta ili je sama procedura neadekvatna.

"Ne treba ići u drugu krajnost i praviti lov na veštice, ali se odgovornost mora utvrditi da se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali", rekao je Dačić prilikom obilaska baze Specijalne antiterositičke jedinice u Batajnici.