Srbija
0

Jedanaest godina od pada režima Slobodana Miloševića

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Danas je navrašava 11 godina od masovnog protesta građana Srbije, pristalica Demokratske opozicije Srbije (DOS), koje su dovele do odlaska sa vlasti predsjednika tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Petooktobarski protest u centru Beograda organizovan je pošto je izborna komisija osporila pobjedu kandidata DOS-a Vojislava Koštunice na izborima za predsjednika SRJ, održanim 24. septembra 2000. godine. Savezna izborna komisija saopštila je da je Koštunica osvojio 49 posto glasova i najavila drugi krug predsjedničkih izbora za 8. oktobar.

DOS je tvrdio da je njihov kandidat osvojio 52,54 posto glasova i pozvao građane da se 5. oktobra 2000. godine, do kada je Miloševiću dat rok da prizna izbornu volju građana, okupe ispred Savezne skupštine i suprotstave izbornoj krađi.

Zahtijevano je i da generalni direktor, glavni urednik i uređivački kolegijum Radio-televizije Srbije podnesu ostavke, da RTS promijeni uređivačku politiku i omogući objektivno informisanje o zbivanjima u Srbiji.

Pristalice DOS-a pristizale su u Beograd od ranog jutra. Dolazili su organizovano iz cijele Srbije, predvođeni opozicionim liderima. Policija je bezuspješno pokušavala da zaustavi kolone demonstranata na lokalnim i regionalnim putevima u unutrašnjosti Srbije i svim prilazima Beogradu.

Tokom protesta učesnici demonstracija su ušli zgradu Skupštine, u kojoj su neke prostorije zapaljene, a zapaljena je i zgrada RTS-a u Takovskoj. 

Novoizabrani predsjednik SRJ Vojislav Koštunica obratio se predveče građanima sa terase Skupštine grada Beograda, a potom i posredstvom RTS-a, a sutradan, 6. oktobra Milošević je priznao izborni poraz. Koštunica je  7. oktobra 2000. godine položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine i postao prvi demokratski predsednik SRJ. 
U petooktobarskim demonstracijama nastradalo je dvoje, a povrijeđeno je 65 ljudi. 

Slobodan Milošević uhapšen je u aprilu 2001. zbog finansijskih malverzacija, a dva mjeseca kasnije izručen je Haškom tribunalu gdje mu je suđeno za genocid u BiH, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu. Milošević je umro 11. marta 2006. godine od infarkta, u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Scheveningeni.