{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Je li u Švedskoj pripreman napad na muftiju Zukorlića?

A
22.3.2013. u 15:09
5
6
Je li u Švedskoj pripreman napad na muftiju Zukorlića?
5
Je li u Švedskoj pripreman napad na muftiju Zukorlića?
U Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji zabrinuti su za sigurnost glavnog muftije IZ u Srbiji Muamera ef. Zukorlića nakon što je na krovu jedne zgrade u neposrednoj blizini džamije u Malmeu, gdje je muftija Zukorlić prošlog petka predvodio džumu-namaz i održao hutbu, pronađena snajperska puška.
Kako izvještava novinar agencije Anadolija, puška je pronađena u kutiji za gitaru.

Mešihat IZ u Srbiji jučer ujutro je Ambasadi Švedske u Beogradu uputio dopis u kojem se traži da vlasti te zemlje ispitaju slučaj pronađenog oružja na krovu zgrade, u neposrednoj blizini džamije u Malmeu, u vrijeme kada je u njoj boravio muftija Zukorlić.

"Muftija Zukorlić je gostovao u Malmeu prošloga petka. Imao je hutbu i predvodio je džumu-namaz. Navečer je imao i tribinu u istoj džamiji. Proteklo je sve uredu. No, kada je muftija Zukorlić otišao iz Švedske za Luksemburg, onda su švedski mediji objavili da je na zgradi koja se nalazi 50-tak metara od džamije pronađena snajperska puška i nekoliko desetina metaka. Taj krov gleda tačno na ulaz džamije. Pošto su prozor džamije veliki, kroz prozor se vidi minber sa kojeg je muftija Zukorlić govorio", kazali su agenciji Anadolija u Mešihatu IZ u Srbiji.

U međuvremenu švedska policija je otkrila da je snajper pronađen prije dolaska muftije Zukorlića. Pojavile su sumnje da je možda pripreman atentat. No, o tome u Mešihatu još ne žele govoriti.

"Tačno je da je policija uzela izjavu od glavnog imama u Malmeu i da oni dalje vode istragu. Islamska zajednica je uputila dopis Ministarstvu policije u Švedskoj, preko Ambasade Švedske u Beogradu, s molbom da se slučaj istraži do kraja i da se obavijestimo o tome da li to pronađeno oružje ima veze s mojom posjetom ili ne. Ono što brine jeste koliko je tu slučajnosti. Toliko koincidencija je skoro nemoguće da bude. Drugo što brine jeste što su u dijaspori aktivne ekstremne organizacije, antibošnjačke i antimuslimanske, srpske... Momenat koji brine jeste to da je Švedska i u prošlosti bila poprište atentata. To, svakako, nisu dovoljni dokazi da bi se sa sigurnošću nešto reklo, ali to su sve razlozi za zabrinutost i da se insistira na istrazi, da se sve do kraja rasvijetli", kazali su u Mešihatu IZ u Srbiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: