{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Je li SSP podstrek proevropskim Srbima ili dokument koji će biti poništen nakon 11. maja?

F
30.4.2008. u 14:03
0
0
Je li SSP podstrek proevropskim Srbima ili dokument koji će biti poništen nakon 11. maja?
0
Je li SSP podstrek proevropskim Srbima ili dokument koji će biti poništen nakon 11. maja?
Financial Times izvještava o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Srbije pod naslovom "Sporazum za podstrek proevropskim Srbima“ i u podnaslovu ističe da u Srbiji nacionalisti prijete da će ga poništiti.
Ovaj korak će podstaći političke snage naklonjene EU uoči parlamentarnih izbora 11. maja, nastavlja list i dodaje da je sporazum potpisan u nastojanju da one odnesu prevagu na izborima nad nacionalističkim snagama koje eksploatiraju nezadovoljstvo birača podrškom koju EU pruža secesiji Kosova.

Izvještač FT-a iz Luksemburga piše da je sporazum odmah naišao na prepreke kada ga je premijer Koštunica, koji naginje nacionalizmu, osudio - rekavši da će ga poništiti ako sa ostalim kritičarima politike EU pobijedi na izborima.

FT smatra i da ovaj korak ni u čemu ne predstavlja proboj u odnosima EU i Srbije jer Srbija neće osjetiti nikakvu korist od njega prije nego što evropske vlade ne kažu da vide da Beograd u potpunosti sarađuje s Haškim sudom za ratne zločine.

Independent u naslovu izvještaja iz Luksemburga ističe da je SSP potpisan u nastojanju da se poraze nacionalisti u Srbiji, i objašnjava da je riječ o pretežno simboličnom činu zato što sporazum neće stupiti na snagu prije pune saradnje Beograda s Haškim sudom.

DT vrlo kratko bilježi da su evropski ministri potpisali sporazum koji treba da približi Srbiju EU i da poveća izglede prozapadnih snaga da pobijede nacionaliste na izborima 11. maja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: