{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Javni dug Hrvatske dosegnuo 57,76 milijardi KM

29.9.2014. u 17:30
1
32
Javni dug Hrvatske dosegnuo 57,76 milijardi KM
1
Javni dug Hrvatske dosegnuo 57,76 milijardi KM
Foto: EPA
Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), javni dug Hrvatske dosegnuo je na kraju juna 57,76 milijardi KM, odnosno 6,91 milijardi KM ili 13,6 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.
I u prvom polugodištu ove godine nastavljena je tendencija visokog i dugoročno neodrživog rasta duga opće države, prenijela je Hrvatska televizija (HRT).

Potreba finansiranja visokog budžetskog deficita, kao i refinansiranja dospjelih zaduženja, rezultirala je visokim rastom obje komponente duga: inozemne, koja je na godišnjem nivou porasla za 16,6 posto, i domaće, koja je porasla za 12 posto, poručuju analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u osvrtu na podatke HNB-a.

Navode da i nadalje dominantnu ulogu u formiranju duga opće države ima središnja država, s 97,7 posto ukupnog duga.

Na lokalnu državu otpada tek 2,3 posto, dok je dug fondova socijalne sigurnosti u tim okvirima praktički zanemariv, oko 154.000 KM.

Na godišnjem nivou, u junu je dug središnje države povećan za 13,3 posto, dug lokalne države za 26,6 posto, dok je dug fondova socijalne sigurnosti smanjen za 53,3 posto, poručuju iz HGK.

Budući da bruto domaći proizvod (BDP) pada, a javni dug raste, dolazi do sve većeg udjela tog duga u BDP-u, zbog čega se Hrvatska sve više odmiče od maastrichtskih kriterija, prema kojima bi udio javnog duga u BDP-u trebao iznositi maksimalno 60 posto.

Prema podacima Eurostata, objavljenim u julu, javni dug Hrvatske dosegnuo je u prvom tromjesečju 68 posto BDP-a ili oko 57 milijardi KM.

U drugom je tromjesečju javni dug porastao za oko 720 miliona KM u odnosu na prethodni kvartal, dok je BDP pao 0,3 posto na kvartalnom, a 0,8 posto na godišnjem nivou.

Od početka 2009. godine, dakle, u recesijskim okolnostima, dug opće države kreće se neodrživom putanjom, koju su i u posljednjih godinu dana obilježavale dvocifrene međugodišnje stope rasta, navode analitičari HGK.

Ističu i to kako bi procedura obuzdavanja prekomjernog budžetskog manjka mogla ublažiti pritiske na daljnji rast duga opće države, ali još uvijek ne u tolikoj mjeri da bi ga zaustavila.

Iz HGK upozoravaju da će se udio duga opće države u BDP-u u Hrvatskoj dodatno povećati primjenom statističke metodologije ESA 2010, s obzirom na to da ona proširuje obuhvat subjekata koji ulaze u obračun duga opće države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: