{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Jasenovac svjedoči o mržnji i brutalnosti"

F
25.7.2010. u 12:22
0
15
"Jasenovac svjedoči o mržnji i brutalnosti"
0
"Jasenovac svjedoči o mržnji i brutalnosti"
Shimon Peres
Izraelski predsjednik Shimon Peres, koji boravi u višednevnoj posjeti Hrvatskoj, posjetio je u nedjelju spomen područje Jasenovac i zajedno sa svojim domaćinom Ivom Josipovićem poklonio se žrtvama nekadašnjeg logora.
"Kao Židov ne mogu doći na ovo mjesto a da ne budem dirnut", rekao je Peres.

"Ovaj je logor drugačiji od drugih jer žrtve nisu bili samo Židovi", kazao je dodajući da se od ostalih razlikuje i po načinu ubijanja, "čekićima, noževima i kamenjem", što svjedoči o mržnji i brutalnosti.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da je Jasenovac mjesto suočavanja s prošlošću.

"Prošlost je bila teška, prošlost je bila bolna, ali moramo izvući pouke da bi naše sutra bilo bolje i da se strahote koje su se dogodile ovdje i na mnogim drugim mjestima više nikada ne ponove", istaknuo je.

"Jasenovac je mjesto strašnog zločina", nastavio je Josipović, "mjesto na kojemu su zločinačke ustaške vlasti ubile brojne Srbe, Židove, Rome i Hrvate samo zato što su bili drukčiji".

Peres je kazao da su fašisti, nacisti i ustaše ostavili nasljeđe srama.

Dvojica predsjednika složila su se da je važno obrazovati buduća pokoljenja kako se ovakve tragedije više nikada ne bi ponovile.

"Nije dovoljno ne zaboraviti nego treba i poučavati o tragediji koja truje dostojanstvo i onih ubijenih i onih koji su preživjeli", istaknuo je Peres. U svom kratkom obraćanju Peres se dotaknuo i iranskog predsjednika koji negira holokaust da bi, kako je rekao, "omogućio legitimitet nastavka ubijanja".

"Ne mogu šutjeti niti zaboraviti, ali sam ponosan što mi pokušavamo stvoriti civilizaciju humanosti, poštivanja svih ljudskih života", rekao je Peres dodajući da za njega postoji samo jedan autoritet koji ima pravo oduzeti život, a to je Bog.

Shimon Peres drugi je izraelski šef države koji je posjetio Jasenovac, mjesto stradanja žrtava pronacističkog ustaškog režima tijekom drugog svjetskog rata, uglavnom Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista. Prije njega to je prilikom posjeta Hrvatskoj 2003. godine učinio bivši izraelski predsjednik Moshe Katsav.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: