{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Janši deset dana da podnese ostavku

S
13.1.2013. u 10:55
7
1
Janši deset dana da podnese ostavku
7
Janši deset dana da podnese ostavku
Janez Janša (Foto: Arhiv)
Predsjednik slovenačkog parlamenta Gregor Virant pozvao je premijera Janeza Janšu da podnese ostavku i dao mu deset dana da to učini.
Virant će, ako to Janša ne učini, sa svojom Građanskom listom izaći iz vladajuće koalicije.

Janši je data mogućnost da u parlamentu pokrene glasanje o svom povjerenju, ali je Virant najavio da neće dobiti glas njegove stranke.

Od Janše se očekuje da odstupi, te da petoročlana koalicija koja je na vlasti u Sloveniji dogovori ko će biti novi premijer. Kandidata bi, smatra Virant, trebalo da predloži Slovenačkka demokratska stranka (SDS) - prenose mediji.

"Najjača stranka u Vladi SDS morala bi u razumnom roku predložiti novog mandatara", rekao je Virant, dodajući da bi tako bili izbjegnuti izbori i spriječena politička nestabilnost.

Oko 10.000 demonstranata okupilo se u petak u LJubljani, tražeći da premijer Janez Janša i lider opozicije Zoran Janković podnesu ostavke nakon što su u zvaničnom izvještaju optuženi za korupciju.

Demonstranti su spaljivali fotografije Janše i Jankovića ispred zgrade parlamenta u LJubljani.

U izvještaju, koji je ranije objavila državna komisija za sprečavanje korupcije, Janša i Janković su optuženi za korupciju, čime je stvorena politička kriza u Sloveniji koja se već suočava sa ekonomskim problemima. Predsjedavajući komisije Goran Klemenčič rekao je da su Janša i Janković optuženi za "sistemska, obimna i neprestana kršenja zakona protiv korupcije".

"Ovo je prvi put u ovoj zemlji da je komisija za sprečavanje korupcije optužila šefa vlade i opozicije, koji praktično zajedno pokrivaju više od 60 odsto slovenačke političke sfere i bili su na veoma visokim funkcijama", rekao je Klemenčič.

U izvještaju komisije ističe se da Janša nije prijavio više od 200.000 evra privatnih sredstava dok Janković, koji je i gradonačelnik LJubljane, nije razjasnio porijeklo 2,4 miliona evra. Obojica negiraju optužbe i odbijaju da ponesu ostavke, dok su kritikovali Klemenčića i komisiju.

Demonstranti su zatražili i okončanje mjera štednje, koje je predložila Janšina vlada u okviru napora da izbjegnu finansijsku pomoć EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: