Slovenija
0

Janša smanjio zaostatak pred Pahorom

FENA
Dva mjeseca pred parlamentarne izbore 21. septembar stranka sadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janše smanjila je zaostatak iz prethodnih mjeseci u odnosu na Socijalne demokrate (SD) glavnog konkurenta Boruta Pahora, ali stranke moguće koalicije lijevog centra i dalje imaju ukupno veći broj potencijalnih glasova u odnosu na stranke u sadašnjoj vladi, pokazalo je zadnje ispitivanje agencije Ninamedia koje su u ponedjeljak objavili slovenski mediji.

Telefonska anketa, provedena krajem prošlog tjedna za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" i televizijsku postaju POP-TV na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika, pokazala je da bi za Socijalne demokrate trenutačno glasovalo 21,6 posto birača, a za Slovensku demokratsku stranku (SDS), sadašnjeg premijera, 20,9 posto ispitanika. Razlika između tih dviju stranaka, iz čijih redova će biti i novi slovenski premijer, bila je početkom godine znatno veća u korist Pahora. U svibanjskom ispitivanju iste agencije SD-u je glasove dalo 19,1 posto, a SDS-u 16 posto ispitanika, dok se prošlog mjeseca razlika među njima smanjila na samo 0,2 posto glasova u korist vodeće oporbene stranke.

Kad se eliminiraju ispitanici koji još nisu sasvim opredijeljeni ili koji neće izaći na glasanje, onda ispitivanje pokazuje da bi za Janšinu stranku glasalo 27,5, a za Pahorovu 30 posto birača, no rezultati ostalih stranaka, potencijalnih partnera u budućoj koalicijskoj vladi, pokazuju da je Pahor u prednosti, iznosi u ponedjeljak u prezentaciji ankete ljubljanski "Dnevnik".

Naime, zajedno s 10 posto glasova koje ispitanici daju prošle godine formiranoj stranci "Zares", koju vodi Gregor Golobič, suradnik pokojnog Janeza Drnovšeka, te sa 8 posto glasova na koje mogu računati Liberalni demokrati (LDS) Katarine Kresal, Pahor bi u novom parlamentu imao više potencijalnih koalicijskih partnera od Janeza Janše, jer druge stranke u njegovoj sadašnjoj koalicijskoj vladi desnog centra gube birače, pokazalo je ispitivanje.

Na prijašnjim izborima 2004. Janšina stranka osvojila je 27 posto glasova i relativnu većinu u parlamentu, a koalicijsku vladu formirala je s još dvije stranke desnog centra i interesnom Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS). No, te su stranke pred ovogodišnje izbore pojavljuju znatno oslabljene, pokazuju ispitivanja.

Stranka Nova Slovenije (NSI), koju vodi Janšin ministar financija Andrej Bajuk, ima trend velikog pada popularnosti i trenutačno se za nju izjašnjava samo 1,2 posto birača. Isti je slučaj i sa Slovenskom pučkom strankom (SLS), Bojana Šrota, koju bi biralo 0,9 posto birača.

Iako su do izbora još dva mjeseca, čini se da je upitno hoće li te dvije stranke prijeći izborni prag od četiri posto, upozorava "Dnevnik".

Ispod praga za ulazak u parlament je i stranka umirovljenika DESUS sa samo 3,6 posto glasova iako je ona prijašnjih mjeseci bilježila bolji rezultat, pa se vjeruje da će ipak osvojiti minimum od 4 mandata. Stranka DESUS u ovom je mandatu svojim sudjelovanjem u Janšinoj vladi omogućavala da ona vlada s potrebnom iako tijesnom većinom u parlamentu. No, u prijašnjim je vladama surađivala i s vladama lijevog centra, sklapajući pragmatična savezništva, pa nije isključeno da će se tako ponašati i nakon ovogodišnjih izbora.

Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčića, prema istraživanju Ninamedie, dobila bi 5,6 posto glasova i oko 7 zastupničkih mjesta u novom parlamentu, što je bolji rezultat od prošlog mjeseca, ali u prosjeku ranijih mjeseci. Kao nacionalistički političar Jelinčić, prigodom sastavljanja vlade prije četiri godine, nije bio poželjan partner mandataru Janezu Janši, no slovenski analitičari primjećuju da je ove godine Jelinčić u više situacija u parlamentu i u nekim političkim polemikama podržao sadašnju vladu.