Slovenija
5

Janša ponovo izabran za lidera najjače opozicione stranke, podršku mu iskazao i Orban

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši premijer Slovenije Janez Janša danas je ponovo izabran za predsjednika Slovenske demokratske stranke (SDS) na kongresu u Mariboru.

Od 666 delegata najjače stranke u opoziciji protiv Janšina reizbora glasalo je samo šest delegata. S obzirom na to da ankete pokazuju da bi SDS pobijedio na eventualnim prijevremenim izborima u Sloveniji, današnji reizbor predstavlja značajan uspjeh.

Janša SDS vodi od 1994. godine, a najavio je da će njegova stranka i pred izbore koji se očekuju iduće godine zastupati dosadašnju politiku domoljublja i ukidanja "drugorazrednosti", odnosno lošijeg društvenog položaja nekih slojeva društva.

Također je najavio i zauzimanje za demografsku obnovu, stimulativne mjere za privlačenje investicija, te sistemsko sređivanje stanja u zdravstvu i penzionom osiguranju.

"Zadnji su parlamentarni izbori bili ukradeni i imamo pravo tražiti da idući budu pošteni", kazao je Janša, aludirajući na kazneni postupak vođen protiv njega.

Napominjemo, u vrijeme parlamentarnih izbora 2014. godine zbog afere Patria bio je osuđen u "montiranom procesu" na dvije godine zatvora, što je kasnije ukidanjem presude poništio ustavni sud.

Veliku pažnju na skupu izazvao je mađarski premijer i predsjednik stranke Fidesz Viktor Orban koji je Janši i politici njegove stranke iskazao podršku.

"Slovenskim, mađarskim i slovačkim demokratima zajednička je briga o budućnosti srednje Evrope koja predstavlja utvrdu staroga kontinenta", kazao je Orban dodavši da se rasprava oko evropske migrantske politike zapravo kreće oko dileme "migranti ili naše vlastite obitelji".

Dodao je da je pogrešno razmišljanje da se Evropa nalazi u Briselu odakle se članicama diktira šta će činiti za proteklu ekonomsku i migrantsku krizu.