{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Janša počeo izdržavanje zatvorske kazne

F
20.6.2014. u 19:15
0
8
Janša počeo izdržavanje zatvorske kazne
0
Janša počeo izdržavanje zatvorske kazne
Janez Janša (Foto: EPA)
Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša u petak je primljen u središnji zatvor Dob, započevši s izdržavanjem dvogodišnje kazne za korupcijsku aferu Patria.
Janšu je do blizine zatvorskog kruga koji nije bio dostupan novinarima i neovlaštenim osobama dopratila kolona u kojoj je bilo dvadesetak vozila i jedan autobus s njegovim simpatizerima, članovima stranke i nekolicinom zastupnika u parlamentu. Pjevali su slovensku himnu i nosili slovenske državne zastave.

Oni tvrde da je predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) koja opet ima izglede za osvajanje velikog broja glasova na parlamentarnim izborima 13. jula osuđen nevin i bez dokaza i da se radilo o politički montiranom procesu, kako bi se jednog od vodećih političara eliminiralo iz javnog života.

"Sloboda Janezu Janši", "Janša - Mandela", neki su od usklika kojima su izražavali podršku kontroverznom političaru koji godinama dijeli slovensku javnost, pa ga jedni drže herojem, a drugi krivcem za političke i privredne mahinacije.

"Danas je umrla demokratija i u zatvoru je čovjek koji to najmanje zaslužuje, dok na slobodi ostaju oni koje bi zapravo trebalo zatvoriti", rekla je Vera Ban, dugogodišnja Janšina saradnica, a čuli su se i usklici protiv komunizma i korumpiranog sudstva koje je osudilo Janšu.

Kasno popodne pred zatvorom se okupila masa od više od hiljada ljudi koji su držali govore u znak podrške osuđenom političkom prvaku.

Zatvorska uprava objavila je da će Janši u kaznionici biti omogućena sva osnovna ljudska i građanska prava osim onih koji su oduzeti zatvorenim osobama. Prvih sedam dana bit će pod posebnim tretmanom, uobičajenim za osobe koji započinju s izdržavanjem kazne, dok će kasnije, u ovisnosti od ponašanja, moći biti premješten u tzv. poluotvoreni zatvorski odjel.

Janšini advokati u međuvremenu su zatražili da se o njihovom podnesku Vrhovnom sudu o zaštiti zakonitosti što prije odluči. Teoretski, moguće je da Vrhovni sud poništi presudu i odredi novo suđenje ili da obustavi izvršenje kazne do svoje odluke.

Janša je do sada najviši slovenski dužnosnik osuđen zbog korupcije. U dva je navrata bio slovenski premijer, a dobar izborni rezultat na ovogodišnjim parlamentarnim izborima 13. jula ponovo se ukazuje njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS).

Janša je pravomoćno osuđen zbog prihvaćanja obećanja o mitu od finske firme Patria, a navode iz optužnice i presude oštro negira. Njegovi advokati vjeruju da će u zatvoru neće provesti dugo vremena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: