Regija
0

Janša: Neće biti novih ratova zbog Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski premijer Janez Janša zanijekao je u ponedjeljak navode talijanskog dnevnika "La Repubblica" koji je, pozivajući se na talijanske diplomatske izvore nakon sastanka evropskog dijela kontaktne grupe za Kosovo u subotu na Brdu kod Kranja, naveo da je EU spremna priznati nezavisnost Kosova.

"La Republica" navodi da je Evropska unija spremna priznati Kosovo samo ako se to provede koordiniranom i vremenski usklađenom akcijom, a ne jednostranom deklaracijom vlasti u Prištini.

"To što je napisao talijanski dnevnik mogao je napisati svatko tko ima malo mašte", rekao je Janša, podsjetivši da se sastanak posvećen slanju evropske misije na Kosovo odvijao iza zatvorenih vrata i bez priopćenja za javnost nakon sastanka koji je bio neformalne naravi.

Janša je rekao da odluka o tome kada poslati civilnu misiju EU-a na Kosovo na Brdu kod Kranja nije donesena, ali da je Evropska unija još u decembru prošle godine donijela "vrlo značajnu odluku" da se takva misija pošalje na Kosovo.

Takva će misija u kojoj će biti 1.800 ljudi pomoći će da se "na licu mjesta" izbjegne destabilizacija koja bi mogla utjecati na regiju zapadnog Balkana.

"Nadam se da će u junu kad završava slovenski mandat predsjedavajuće EU-om cijela regija zapadnog Balkana biti u bitnoj mjeri stabilnija i okrenuta budućnosti, a ne prošlosti. Pri tome osobito mislim na Srbiju", rekao je Janša. Slovenski premijer rekao je da u vezi s Kosovom i Srbijom ne očekuje nikakav rat ili regionalnu krizu.

"Neće biti novih ratova i novih kriznih žarišta. I predizborna kampanja u Srbiji (pred prvi krug predsjedničkih izbora) nije bila tako radikalna", rekao je Janša.

On je još prije preuzimanja predsjedavanja EU-om od država članica u pismu predsjedniku Evropske komisije Joseu Manuelu Barrosu tražio povoljnije mogućnosti za približavanje Srbije Evropskoj uniji.