Regija
0

Janša: Moguć referendum pristupu Hrvatske EU

FENA
Slovenski premijer Janša ne isključuje da će Slovenci na referendumu odlučivati o potvrdi, odnosno ratifikaciji sporazuma o pristupanje Hrvatske u EU, osobito ako do tada ne budu riješena otvorena granična pitanja.

Takvo je stajalište Janša iznio u razgovoru za RTV Sloveniju u ponedjeljak navečer, u okviru kojega je govorio o problematici EU kojom Slovenija predsjedava u prvoj polovici ove godine.

On se osvrnuo na slovensku politiku prema državama zapadnog Balkana, što je jedno od njenih prioritetnih zadaća tijekom predsjedanja Unijom.

Janša je rekao da je uključivanje Hrvatske u EU u slovenskom interesu jer bi se i mnoga slovensko-hrvatska pitanja lakše rješavala kad bi Hrvatska usvojila europske standarde.

Upitan da li bi Slovenija mogla reagirati vetom na pristupni ugovor s Hrvatskom zbog neriješenog graničnog pitanja, Janša je rekao da je u Sloveniji sve moguće i da postoji mogućnost da se o ratifikaciji tog sporazuma s Hrvatskom raspiše naknadni zakonodavni referendum.

"Ako ne bi riješili granicu ili barem bili na dobrom putu da je riješimo, onda je u Sloveniji moguće sve jer taj sporazum mora ratificirati svaka članica", rekao je Janša, podsjećajući da slovenski ustav dopušta mogućnost raspisivanja referenduma.