Regija
0

Janša: Gospodarski kriminal u Sloveniji do 2005. bio dio sistema

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Slovenski premijer Janez Janša u utorak je u parlamentu izjavio da je njegova vlada prilikom svog nastupa pred skoro četiri godine zatekla teško stanje na području gospodarskog kriminala koji su dopuštale ranije vlade, čime se suprotstavio tezama oporbenih stranaka koje su sadašnju vladu nazvale odgovornom za "netransperentne" privatizacijske procese i porast korupcije.

"Slovenija tada nije imala strukture za borbu protiv gospodarskog kriminala i korupcije bijelih ovratnika i to zato jer su oni do 2005. bili dio sistema", rekao je Janša u utorak na večer pred parlamentom. Zastupnici su prije toga deset sati na izvanrednoj sjednici raspravljali o dubiozama u slovenskom privatizacijskom procesu, tzv. "tajkunskoj privatizaciji" kojom je omogućeno da menadžeri dođu do kontrolnih paketa dionica, dajući bankama kao hipoteku na podignuti kredit dionice poduzeća koje su kasnije preuzeli.

"Nitko od nas kojima smo te procese ranije pratili izvana nije očekivao da ćemo zateći takvo stanje", rekao je Jnaša, dodajući da je njegova vlada omogućila osposobljavanje struktura za borbu protiv gospodarskog kriminala i da na početku mandata nije odmah mogla djelovati zbog neosposobljenosti kadrova, te zbog "nedostatka informacija i dezinformacija" kojima je bila izložena.

Janšina stranka, Slovenska demokratska stranka (SDS), inicirala je današnju izvanrednu sjednicu parlamenta o privatizaciji i korupciji, ali je naišla na kritike opozicije da to čini iz političkih razloga zbog jesenskih parlamentarnih izbora na kojima želi osvojiti još jedan mandat.

Bivši premijer Anton Rop, sada zastupnik najjače oporbene stranke Socijalnih demokrata (SD), rekao je da Janšina vlada na bivše vlade želi prebaciti odgovornost za netransparentne poslove privatizacije i prodaje državne imovine - do čega je došlo najviše upravo u zadnje tri godine. Rop je kazao da prijašnje vlade nisu prodale državni udio u najvećem maloprodajnom lancu "Mercator", dok je Janšina vlada učinila upravo to, prodavši državne dionice te tvrtke Pivovarni Laško i Istrabenzu, stvorivši tako današnje tajkune.

U žestokoj raspravi čuli su najrazličitiji prijedlozi kako riješiti problem "koncentracije kapitala u rukama šačice tajkuna", od onog da je potrebno osnovati financijsku policiju, revidirati privatizaciju, pa do toga da bi trebalo ispitati sve veze "tajkuna" s poslovnim bankama ili "nacionalizirati" i "oduzeti" imovinu do koje su oni u privatizaciji došli na netransparentan način preko takvih kredita i fiktivnih tvrtki u zemlji i inozemstvu.