{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jang: Borba Rusije, SAD i EU oko Srbije

F
10.4.2008. u 16:17
0
0
Jang: Borba Rusije, SAD i EU oko Srbije
0
Jang: Borba Rusije, SAD i EU oko Srbije
Rusija, SAD i Evropska unija se sada više bore oko Srbije nego oko Kosova, koje je poslije proglašenja nezavisnosti postalo više akademsko pitanje, ocijenio je David Jang, saradnik u Institutu za analizu i rješavanje konflikata pri univerzitetu George Mejson.
"U vezi sa daljim planovima za proširenje NATO-a, stvaran problem nije Kosovo, već Srbija", rekao je Jang za Radio Glas Amerike.

Rusija, SAD i EU se, prema njegovim riječima, sada više bore oko Srbije, nego oko Kosova, pošto i Zapad i Rusija nastoje da privuku Srbiju u svoju orbitu.

"Jasno je da će proširenje (NATO-a na zapadni Balkan) biti nepotpuno ukoliko se Beograd prikloni Moskvi. Na taj način će Rusija imati daleko veći regionalni utjecaj, dok bi, u suprotnom, njen utjecaj u narednih nekoliko godina bio permanentno blokiran", izjavio je Jang.

Na pitanje da li će Kosovo ostati kamen spoticanja u odnosima zapadnih saveznika sa Rusijom i Srbijom, Jang je odgovorio potvrdno.

On je, međutim, naglasio da je "Kosovo steklo nezavisnost i uživa podršku SAD-a i nekih evropskih zemalja, pa to pitanje sada postaje više akademsko, a ne aktuelno političko pitanje."

Prema njegovom mišljenju, nezavisnost Kosova će i ubuduće biti izazov tradicionalnom konceptu suvereniteta.

"Taj izazov će svakako ostati, a pitanje je da li će se svesti samo na intelektualne ili i konkretne vojne aspekte", rekao je Jang, primijetivši da ne zavisi sve samo od proglašenja nezavisnosti nekog entiteta, već i od toga koje će zemlje, i u kojem broju, priznati tu nezavisnost.

On je izrazio uvjerenje da, čak i u slučaju da svima postane jasno da je nezavisnost Kosova problematična, zemlje koje su priznale tu nezavisnost neće povući odluku, mada je to tehnički izvodljivo.

Govoreći o predstojećim izborima u Srbiji, Jang je podsjetio da SAD podržavaju prozapadnog predsjednika Srbije i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića, ali je ukazao na neke, kako je rekao, zanimljive detalje te podrške.

"Neki američki politički krugovi izgleda da ignoriraju faktor uvjetovanja i ponižavanja Srbije i nisu spremni da ga uoče, što može da podstakne Srbiju da odbaci učlanjenje u klub čije su je članice bombardirale prije desetak godina", upozorio je on.

Također, ako Zapad nastavi da uvjetuje ulazak Srbije u EU, Beograd bi, usprkos tome što mnogi građani podržavaju članstvo u Uniji, mogao da odbaci tu opciju, rekao je američki stručnjak.

"Moguće je da će (Washington i Bruxelles) nastojati da pridobiju Srbiju da prvo prizna nezavisnost Kosova, pa tek onda postane članica EU, mada Bruxelles u posljednje vrijeme odstupa od takve pozicije", zaključio je Jang.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: