Nasljednik Šareca
24

Janez Janša potvrđen za mandatara Vlade Slovenije

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Slovenski parlament danas je nakon višesatne rasprave potvrdio Janeza Janšu za mandatara nove koalicione vlade u koju ulaze četiri stranke koje su prošle sedmice potpisale koalicioni sporazum o saradnji.

Na tajnom glasanju Janša je dobio 52 glasa, šest više od potrebne natpolovične većine u parlamentu s 90 zastupnika. Protiv je glasao 31 zastupnik, jedan je glasački listić bio nevažeći, dok nekoliko zastupnika nije pristupilo glasovanju, objavila je izborna komisija, prenosi Hina.

Pretpostavlja se da je uz 48 glasova iz redova zastupnika njegove Slovenske demokratske stranke (SDS), te koalicionih saveznika - Stranke modernog centra (SMC), demokršćanske Nove Slovenije (NSI) i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) - za Janšu kao novog premijera glasalo i nekoliko manjinskih zastupnika, te zastupnika Slovenske nacionalne stranke (SNS).

Podsjetimo, slovenski premijer Marjan Šarec saopćio je krajem januara da je poslao ostavku parlamentu i pozvao na održavanje prijevremenih izbora, uz objašnjenje da Vlada nije mogla da izdjestvuje usvajanje važnog zakona.